Besamell-mártásos rakott krumpli
sponsored links
A rakott krumpli önmagában is elég gazdag, ha jó alapanyagokból készítjük. S ha még megspékeljük egy adag besamell-mártással, a végeredmény pazar lesz!
A mártás alapja a vaj és liszt felhevített keveréke, amibe meleg tejet öntünk. Arányok: 1 dkg vajhoz egy púpozott kanál liszt és 1 dl tej.
Én fél liter tejbõl, 5 dkg vajból és 5 evõkanál lisztbõl készítettem . A vajba hevítés után beleszórtam a lisztet,világosra pirítottam és felöntöttem a meleg tejjel. Folyamatosan kell keverni, sûrûsödésig.
Sóval, frissen õrölt borssal, szerecsendióval és egy lehelletnyi õrölt babérporral ízesítettem.
A klasszikus rakott krumpli további hozzávalói:
1,2 kg egészben megfõzött, hámozott és felszeletelt burgonya
1 szál füstölt kolbász (piacon vettem egy nénitõl, jó fokhagymás illatú)
5 dl tejföl
6 db fõtt tojás
só,bors,kakukkfû
kb 10 dkg sajt
kevés olaj
A sütõtepsit kikenjük olajjal, erre szeletelünk egy réteg krumplit, amit sózunk. Erre kerül a besamell-mártás, amit elsimítunk rajta.
Rászórjuk a karikára vágott kolbászt és tojást. Sóval és borssal, s némi kakukkfûvel ízesítjük.
Ismét krumpli következik, aminek a tetejét tejföllel és reszelt sajttal vonjuk be.
200?C-os sütõben kb. háromnegyed óra alatt pirul meg a teteje.
Balu rájárt, nem túlzás, hogy a harmadát õ ette meg. Estére készült el, és bíztam benne, hogy az utolsó kockányi megmarad, hogy le tudjam fényképezni. Már fáradt voltam, nem volt erõm megvárni, hogy kihûljön. Reggel hatkor arra ébredtem, hogy valaki csattog ki a konyhába és nyitja a sütõajtót. Lemondtam a fotómról és próbáltam vissza aludni. Felkeléskor konstatáltam, hogy B.csak a felét ette meg a maradéknak, így a legeslegutolsó csücsköt sikerült megörökíteni.
Nekem egyébként azok a falatok ízlettek a legjobban, ahol az alján picit odakapott a krumpli és klassz ropogós lett!
És nálunk az is szokás, hiába van a tetején tejföl, még rákanalazunk valamennyit, hogy még finomabb legyen!
Így szép az élet !