Beránek, mazanec, nádivka
sponsored links
Prágába már kéthete beszökött a húsvéti készülõdés szele. Ennek egyik legszembetûnõbb bizonyítékául a piacokon, valamint a közértek és konyhai szaküzletek kirakataiban felbukkanó,ücsörgõ bárány alakú sütõforma szolgált. Ebben sütik a "beránek-et", vagyis báránykát,amely a leghagyományosabb húsvéti sütemény. Alapja egyszerû bögrés tészta,alkalmanként cukor-, vagy csokoládémázzal is díszítik, és kiváló egy csésze kávé mellé. Készül még ilyenkor "jídáse", a Júdásról elnevezett, hurkot formázó briósféle, amelyet mézzel fogyasztanak. Formája állítólag a kötelet szimbolizálja,amelyen a Jézust eláruló Júdás felakasztotta magát. Végül nem hiányozhat az ünnepi asztalról a mazanec sem: a könnyû, foszlós tésztájú kalács tésztáját ilyenkor mazsolával, mandulaforgáccsal és reszelt citromhéjjal gazdagítják.
A sós fronton náluk is sonka és bárány a legjellemzõbb, nagyszombaton este (a cseheknél Fehér Szombatnak hívják) azonban egyetlen család ünnepi asztaláról sem hiányozhat a "nádivka",amely valójában egy külön megsütött, zsemlés, sonkás töltelék. Régi cseh szakácskönyvekben még nem péksüteménnyel szólnak a receptek, hanem grízzel: a grízt tejben sûrûre fõzték, tojást és sonkát kevertek bele, így sütötték meg. Késõbb a zsemlés változat vált elterjedté, azonban ez is annyiféle lehet, ahány vidék, illetve család. Hagyományosan zsenge csalánt kevertek bele, mivel az volt az elsõ, kora tavasszal megjelenõ zöld.Felszeletelve (langyosan, vagy hidegen), zöldsalátával kínálják. Hogy a sonka helyett/mellett mi kerül bele, fantázia dolga. Készülhet például csirkemájjal,zöldfûszerekkel, többféle hússal, vajon pirított vargányával, vagy akár spenóttal,medvehagymával.
Sonkás-petrezselymes zsemlefelfújt (Nádivka)
Hozzávalók (8 szelet) ...