Bejglis dió
sponsored links
Tudom, tudom! Nincs még itt az ideje a diós bejglinek, minek már most, lesz nekünk még bejglimérgezésünk, de... Anyukám küldött a gyerkõcöknek jónéhány rúddal, tudja, hogy imádják. A mamát. A bejglijéért is. Édesanyám ráadásul nem diós bejglit készít ám, hanem bejglis diót: annyi benne a töltelék, ki sem látszik a leheletvékony tészta. Egész álló nap szöszmötöl rajta, kész kulináris remekmû. A legjobb barátnõm, Bella pedig balatoni levegõt lélegzett diókat küldött, így a süti elfogytával nekiálltam én is, hogy utánpótlást készítsek. De a nagymama íz, az valahogy mindig hiányzik az enyémbõl...
A dióbél egyébként az egyik legértékesebb étek, eszegetjük is emiatt szorgalmasan. Már 9000 éve fogyasztják. Magyarországon a közönséges diót és a parkokat díszítõ, nem ehetõ fekete diót találjuk meg. Az ehetõt Jupiter makkjának vagy népiesen kulcsos diónak is nevezik. Kis-Ázsiából származik, de a honfoglaló magyarok már itt találták a Kárpát-medencében. Gyógyászati célra a levelét, termésének külsõ, zöld burkát és a terméseket elválasztó hártyát is felhasználják, bõrbetegségeket, aranyeret kezelnek ezekkel.A dióbél javítja a cukorbetegek ereinek állapotát, csökkenti a koleszterinszintet. A benne rejlõ Omega-3 zsírsav szív- és érrendszeri betegségek megelõzésére kiváló, növényi rostokban gazdag, magas a magnézium tartalma, E-vitamint és többféle B-vitamint is tartalmaz. Jódban gazdag a dióolaj, amely salátákhoz, levesekhez, szószokhoz és desszertekhez is kiváló, a bõrre kenve pedig véd a napsugár káros hatásaitól.
A dió a termékenység, a bõség, a hosszú élet jelképe, szerelmi praktikák eszköze. A következõ év idõjárását ...