Bejgli lépésrõl-lépésre
sponsored links
Hozzávalók a tésztához:
65 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 2 tojássárgája, 2 dkg friss élesztõ, 1 citrom héja, kb. 2 dl tej, hogy jó gyúrható legyen, csipet só. A diós töltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg cukor, 1 tasak vanília cukor, 1 teáskanál citromhéj, 75 ml tej.
A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg cukor, 1 teáskanál citromhéj, 75 ml víz, 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
1. A tölteléket elkészítjük, így lesz ideje kihûlni, amíg a tészta megkel. A mákos töltelékhez a kétféle cukrot a vízzel megfõzzük szirupnak, majd a darált mákkal, citromhéjjal összekavarjuk. A diós töltelékhez a tejet felforrósítjuk, majd a diót leforrázzuk vele, és a cukrot, citromhéjat is belekavarjuk.
2. A tésztához az élesztõt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és a tojással elmorzsáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, az élesztõt, a citromhéjat, csipet sót, és a tejet.
3. A tésztát jól meggyúrjuk, majd letakarva hideg helyen 2-3 kelesztjük.
4. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, 4 részre osztjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a kihûlt dió, és máktöltelékkel (2 diós, és 2 mákos)úgy, hogy a szélein 1-2 cm tésztát üresen hagyunk. A széleket behajtjuk és szorosan felcsavarjuk.
5. A megtöltött rudakat zsírral kikent, vagy sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk, 2 tekercs legyen egy tepsiben, így nem ragadnak össze.
6. Langyos helyen kb. 30 percet kelesztjük, ekkor megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk villával, vagy bejglinként 8-10 fogvájót szúrunk bele, így nem reped szét.
7. Elõmelegített 180 fokos sütõben kb. 35 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihûlni.