BEJGLI

2018-01-08

sponsored links

BEJGLI




Karácsonyra nem maradhatott el a bejgli nálunk sem.. Ahogy az interneten nézegettem a recepteket, azt láttam, hogy nagyon sokan - háziasszonyok, az ismertebb és kevésbé ismert bloggerek is az Andi konyhájának a receptjét készítik, így én is azt a receptet használtam. Isteni finom, sokáig puha marad, a töltelék pedig tökéletes.


HOZZÁVALÓK

90 dkg liszt
25 dkg margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztõ
1 dkg só
2 db tojássárgája
1 dl hideg cukormentes fõzõtejszín (vagy tej)
kb. 2 dl hideg víz


85 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa vagy darált kekszmorzsa
mazsola, õrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi õrölt pirított szegfûszeg
0.5 liter víz

25 dkg gesztenye
kevés tej

ELKÉSZÍTÉSE


  1. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie - nekem olyan 29 dkg-osak voltak.  A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Az élesztõt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
  3. A tésztát összeállítjuk, majd 6 részre osztjuk- méréssel. Ezután kb. 20 percre tegyük hûtõbe.
  4. Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát. Célszerû elõzõ nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni! A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hûvös helyen de nem hûtõben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen! Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek! Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gõz ki tudjon belõle jönni. Légkeverõs sütõben, középen, 180 fokon, 25-30-percig kell sütni.
Diós-mákos töltelék készítése:
  1. A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hûteni. Célszerû elõzõ nap elkészíteni.
  2. A tölteléket vizes kézzel nyomkodva lehet legkönnyebben a tésztán eldolgozni.


Gesztenyés töltelékkel : 1 bejglihez egy 25 dkg -os gesztenyemasszát használtam. Ehhez annyi tejet öntöttem, hogy keverhetõ massza legyen belõle és szét lehessen kenni a bejglii tésztáján.


Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Folytats a blogon ... https://splitinapok.blogspot.com/2018...

sponsored links

Keres?s