Befõzõautomata

2014-06-20

sponsored links


Ha meglátom azt a szót egy hirdetésben, hogy BEFÕZÕAUTOMATA - mindig sértve érzem magam. Igen, az vagyok. És?!
Egészen pontosan májustól júliusig lekvár- és befõttbefõzõ automata, júliustól szeptemberig savanyító- és paradicsombefõzõ automata, októbertõl csonthéjasbegyûjtõ- és birsbefõzõ, novembertõl csonthéjaspucoló. Márciustól befõttesüveg-ellenõrzõ, rendezgetõ, interneten új lapkákat kergetõ automata vagyok, és már hipp-hopp érik is az eper! Mi következik ebbõl automatikusan? Hogy májustól júliusig nincs nyaralás. És hogy ez azért is fárasztó, mert az idénygyümölcs olyan, mint a szerelemvonat (i.m. Demjén Rózsi). És ha este érkezik a félájult ajándékribizli, akkor bizony neki kell veselkedni és félretenni a borsópucolást, ami a meggymagozást amúgy is hátráltatta, de ha még egy kis málna is pont akkor jön, akkor érdemes egy sorszámhúzó automatát is beállítani a konyhába.  


És kéretik bevezetni a szülési szabadság mintájára a befõzési szabadságot is, mert az sokáig nem megy, hogy az ember éjjel befõz,  nappal dolgozik, és úgy fekszik le késõ éjjel, hogy csak magáról vakarja le a ragacsot, a konyhakõrõl már nem, így a másnapi reggelinél a család a talpán érzi az otthonhoz való ragaszkodást.
És arról még nem is volt szó, de most lesz, hogy befõzés közben fogyasztani is kell a gyümölcsöket, mert mikor ha nem akkor, amikor szezonja van, és süteményeket is kell sütni, mert azért. Pár napja, a meggy- és cseresznyemámorban kipróbáltam egy új receptet. Egyszerûbb lett volna a divatos clafoutist bevetni, de nem szeretem az állagát, mert mindig olyan érzésem van, hogy a közepén nem sült át. Az új próbasüti a Larousse gasztronómiából van, a neve: Cseresznyés flan dán módra. (A Larousseból csak az süssön, akinek van a konyhában egy legalább 1 m?-es erõs lábú asztala, az amit hétköznapokon kódexmásolásra használ!)


Cseresznyés (most meggyes is) flan dán módra

Beleszámítottam a receptbe azt a tényt, hogy a mi gyümölcseink általában érettek, nedvdúsak, ezért alaposan lecsöpögtettem õket, és nem raktam azonnal a nyers tésztára, ahogy írták, hanem elõsütöttem a kis vak tortákat..
A kimagozott cseresznyét és meggyet cukorral és fahéjjal megszórtam és állni hagytam, majd jól lecsöpögtettem.
Omlós tésztából (30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 dkg porcukor, pici só, két tojás sárgája) félig kész kosárkákat sütöttem, a lenyomós sütõbabos módszerrel. A sütõt 200?-ra felmelegítettem. Összekevertem 125 g vajat, 125 g cukrot, 125 g õrölt mandulát, 2 tojás sárgáját  + a fehérjét külön felverve. A gyümölcsöket a flanokba helyeztem, ráöntöttem a masszát és kb. 25 percig sütöttem, míg jól megszilárdult.Kihûlés közben megkentem ribizli lekvárral, teljes kihûlés után rumos cukormázzal vontam be. Ez utóbbi kicsit túlzás, legközelebb nem teszek rá.  



Mondtam már, hogy az állattartók is befõznek ilyenkor?

A Tisza-tó mellett


Folytats a blogon ... sajatleveben.blogspot.com/2014/06/bef...

sponsored links

Keres?s