Befõzés tartósítószer nélkül. Összefoglaló.

2014-05-30

sponsored links





Befõzés?
Igen.
Tartósítószer?
Nem.

Na de...
Nem, nem romlik meg :)

Nem romlik meg, mert:
- tiszta, egészséges gyümölcsöt (zöldséget) teszek el
- tiszta üvegekbe töltöm
- légmentesen lezárom az üvegeket
- hõkezelést alkalmazok.

Ó és nem félek :) nem félek, hogy megromlik.
Amennyiben mégis hibázok (elõfordulhat), nos akkor sem esek pánikba.
Csupán 1-1 üvegnyi mennyiségrõl lehet szó.
A forrásnak/erjedésnek indult gyümölcsbõl, csodás ecetet lehet erjeszteni.





Édesítés

- A hozzáadott cukor mennyiségén ízlésünknek megfelelõen változtathatunk. 
A tartósítás szempontjából nincs a mennyiségnek jelentõsége.
- Amennyiben az egészségünk úgy kívánja, a cukrot felválthatjuk.
Tehetünk el szõlõcukorral, más gyümölcscukorral, nyírfacukorral, akár steviával.
 Tehetünk el teljesen natúr, lekvárt, dzsemet, öntetet, nem kell bele semmilyen édesítés.
Ebben az esetben felbontáskor keverhetünk hozzá mézet.
Mézzel is tehetünk el, de ezt én nem szoktam, a méz értékes összetevõire való tekintettel.
A méz alkotóelemei károsodnak 42 fok hõkezelés fölött. Kár lenne érte.





Sûrítés
- A sûrítés legegyszerûbb módja, ha a felforrt, levet eresztett gyümölcsrõl leszedjük a levet.
A levet forrón üvegbe töltjük és dunsztoljuk.
Csoda finom tömény öntet, de akár hígíthatjuk szörpnek, készíthetünk majd belõle limonádét.
A visszamaradt  sûrû gyümölcshúst forralással sûrítjük megfelelõre.
- Sûríthetünk csak fõzéssel, de így sok értékes tápanyag átalakul, elveszik,
illetve nagyon sok idõ, és mennyiséget is veszítünk.
- Sûríthetünk agar-agarral.
Az agar-agar vörösalga, természetes növényi zselésítõ.
Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni.
Az agar-agar forrón híg, csak 40 fokon (és alatt) körül sûrûsödik be. 
- Sûríthetünk pektinnel. 
A pektin természetes zselésítõ, térfogatnövelõ,
stabilizálószer, (E440) egy heteropoliszacharid (szénhidrátokkal rokon vegyület).
Magasabb rendû szárazföldi növények (alma, körte, birs, sárgarépa) sejtfalából állítják elõ.
Veszélytelen, ballasztanyag. 
Magad is eltudod készíteni, lásd pl. itt. vagy megvásárolhatod, pl. itt.
(A zseléfix is pektin.)
- Sûríthetünk Stabark-al. Növényi zselésítõ por.
Nekem nincs vele tapasztalatom, Erdõkóstoló használja, akit érdekel, Õt kérdezze.





Savanyítás
- Citrom. Amennyiben lehetõségünk van rá, akkor kezeletlen.  
(Máskülönben csak a levét használjuk fel.)
Bio citromot itt szoktam venni, illetve a saját fácskámról amikor van :) 
Itt pedig lehet természetes viasszal kezelt citromot kapni, amely héja is fogyasztható.
- Citromsav. Természetes, lásd itt.
- Erjesztett ecet, pl. almaecettel, amit magad is elõállíthatsz.
Lásd, így :)





Lehetõségünk szerint, minél tisztább, természetesebb sót használjunk.
Amennyiben lehetséges kerüljük a "manipulált" sót.
Használjuk a józan eszünket.





Elõkészületek


<3 Ráhangolódás
Nem azért teszek el, mert kell, hanem, mert szeretném: örömet okoz és örömet okozok.
 Tudom mit akarok.
Pontosan tudom, hogy amit az üvegbe zárok, azt fogom kivenni, vagy az veszi ki, akinek adom.
A gyümölcsön kívül mit szeretnék?
Bút és bánatot, vagy örömet és szer-etet-et.
Nos, az adott pillanatban érzett lelkiállapotom beleteszem az üvegbe:
ha hiszem, ha nem.

1) Tisztára mosott üvegek, kupakok.
Szó szerint,  tisztára mosott! nem több és nem kevesebb. 
Tisztára mosott, az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ragyog, 
nincs az üvegen semmi régi/maradék (papír sem), teljesen átlátszó, nem foltos/homályos. 
Ehhez nem kell más, csak áztatás, mosószeres, alapos (akár mechanikus) elmosás, 
többszörös öblítés, forró folyóvíz alatt, vagy ecetes vízben öblítés és egy fazék forróba mártás, 
vagy kifõzés (10 percig forralás), majd fejjel lefelé borítva kiszárítás. 
Az egészet kitehetjük a Napra felhasználásig, egy vékony gézzel, vászonnal letakarva. 
A kupakok nehezebb téma: 
- lehet, hogy jó a régi, de akkor nagyon oda kell figyelni, hogy lekvárra ne kerüljön 
ecetes uborkás kupak, vagy, ami elõbb még hagymás csalamádét zárt le.
- veszünk újat, ha kapunk :)
Mindkét esetben alapos elmosás után egy fazék vízben 10-15 percig rotyogtatom,
majd egy tiszta konyharuhára borogatom és kiszárítom, vagy a Napra teszem.
 Eleve csak sérülésmentes/hibátlan kupakkal próbálkozzunk,
mert a kupak fontos szerepet tölt be a tartósítószer-mentes befõzésben.
Amennyiben nincs kupak, akkor celofán. Kettõ réteg, külön lekötve, szorosan
(a gumi is jó, de idõvel tönkre mehet). Nem teszek közé semmit.

Nem mikrózok semmit, és nem sterilizálok.
Egy szó, mint száz: tiszta és kész.


2) Gyümölcs
- Amennyiben tehetjük kezeletlen nem permetezett gyümölcsöt fõzzünk be, ha a sajátunk, 
akkor könnyebb dolgunk van, ha vesszük, akkor tudom, hogy ez szinte lehetetlen.
(Keressük az idõsebbeket a piacon, akiknek nincs sok árujuk. 
Sok idõs ember nem a "meggazdagodás" reményében termel, hanem a megélhetésért.
 Õk nem biztos, hogy tudnak áldozni permet szerekre, sõt lehet, hogy már nem is akarnak,
 hisz rájöttek, a vegyszer nem jó dolog és nincs is rá szükség.)
- Csak az egészséges gyümölcsöt tegyük el télire. 
Ez alatt azt értem, hogy a penészes, rothadásnak indult, nem egészséges, azt nem,  
de az ami leesett és megütõdött, az nem rossz.
- Alaposan, többször cserélt vízben mossuk meg, vagy ha tehetjük folyóvíz alatt. 
(A folyó csapvizet is felfoghatjuk a mosás után, akinek kertje van az összegyûjtheti
és felhasználhatja öntözéshez.)
- A nem lekvárba kívánkozó részeket, foltokat, pöttyöket vágjuk ki.




Száraz dunszt

Egy nagyobb kosarat (jó egy nagy doboz is, vagy a fotel sarka)
kibélelek puha meleg takaróval és beleterítek egy terítõt vagy konyharuhát.
Így kerülnek bele a lezárt, forró, teli üvegek egyenként és mindig visszatakarva.
Mikor mind benne van, akkor körbe rakom a kosarat kispárnákkal és még kerül rá takaró is.
Így maradnak mindvégig még ki nem hûlnek, de legalább 24 órán át.
Ha csak pár üveg van, amit dunsztolni akarok, akkor a hûtõtáskából csinálok fûtõtáskát,
hisz amilyen jól tartja a hideget, olyan jól tartja a meleget is.
Belerakom a teli üvegeket és a táskát, még bebugyolálom.
( Az én táskám nem mûanyag, hanem szövetbõl van.)




Nedves dunszt, avagy gõzölés, pasztõrözés

Kellõ nagyságú fazekat kibélelek papírral (újságpapír vagy papírtörölközõ) vagy konyharuhával, 
amit nem sajnálok. Olyan edényt választok, amiben széltében hosszában elférnek az üvegek.
Magasságra úgy, hogy a fedõt rá tudjam tenni.
(Érdemes azonos nagyságú üvegeket választani.)
Beleállítom a megtöltött üvegeket, amire már a tetõt is rácsavartam. 
A fazekat pont addig töltöm vízzel, mint az üvegekben a víz szintje.
Ráteszem a fedõt, felforralom és a még forralom 5-10-15 percig, attól függõen mekkora az üveg. 
  Láthatóan az üvegben is gyöngyözik a folyadék.
Elzárom a tüzet és így hagyom kihûlni.
Másnap kiszedtem a vízbõl, megtörölgettem az üvegeket 
(vigyázva! ilyenkor már nem borítom fel, nem fordítom oldalra...).
Címkézem és egy szép papírral, vászonnal vagy ami éppen eszembe jut, lekötöm a tetejét.
Mehet a kamrapolcra.

Amikor a dunsztból kiszedem, mindig meggyõzõdöm róla, hogy a kupak HOMORÚ! 
tehát nem púpos. Enyhe nyomással is próbálkozom: nem tudom megmozdítani.





*

Egy kedves olvasó, aki szakember, írta nekem a következõt:
"Élelmiszermérnökként dolgozom, ezért eddig sem tettem semmibe tartósítószert. 
Sajnos az elnevezés miatt, "tartósítóipar" sokan tévesen gondolják, 
hogy ez csakis tartósítószerrel történhet, pedig mindig mindenkinek mondom, 
hogy a hõkezelés (fõzés), illetve a higiéniának köszönhetjük a tartósítást."


*

A tartósítószer nélkül eltett finomságokat felbontás után tartsuk hûtõben/hûvösön,
 illetve pár napon belül fogyasszuk el.





 Idõvel hozzáírás lehetséges, ahogy valami még eszembe jut, vagy tapasztalatot szerzek.


Az írást bárki megoszthatja, tisztességesen, tehát forrás megjelöléssel, a bejegyzésre utaló linkkel.


A blog tartalomjegyzékének "Kamrapolc" fejezete tartalmazza a befõzéseket.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/tartalomjegyzek_4628.html
Jó böngészést. Örömteli munkát!







Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s