Befõzés, tartósítás - 1.rész
sponsored links
A befõzés egy olyan vállakozás, amibe bele kell nõni. Ez történhet gyermekkorban természetes úton (nagyi befõz-és ez kvázi beépül a tudatalattinkba), vagy felnõtt korban valamilyen esemény folytán rájövünk, hogy ez egy szükséges nyári konyhai tevékenység, életünk része. Nálam ezt elõször a nagyobb mennyiségû gyümölcs váratlan érkezése váltotta ki, és megmaradt évrõl évre ismétlõdõ eseményként (tudatalattiban persze ott volt a nagyi). Mivel a kertünkben rapszódikusan terem gyümölcs(hol igen, hol nem), és kizárólag cseresznye és meggy, ezért a piacon, termelõktõl vadászom le a minden évben elõre kitervelt tipushoz a gyümölcsöt. Általában sárgabarackdzsemet és szilvalekvárt teszek el, de rájöttem, hogy mindenképp érdemes ezeken felül egy-két ínyencséget, illetve praktikus hozzávalót is eltenni.
Mielõtt belevágnánk meggondolatlanul, nem árt elõkészülni, és átgondolni a mennyiségeket, meg a rendelkezésre álló idõt, és akkor sokkal egyszerûbb.