Beef jerky, ezúttal pulykából- azaz amerikai szárított hús-snack
sponsored links
Újabb amerikai cucc, be kell valljam, az amerikanizáció egyelõre lenyomja nálam a sinizálódást. BÁR! Kínaiak is elõszeretettel falják ezt a nasit. Ja, meg úgy kábé minden nép a világon, amelyik valaha halászott vagy vadászott, és a klíma lehetõvé tette a hússzárítást- így a mongoloktól kezdve az õsmagyarokon át az észak-amerikai indiánokig mindenki rájött, hogy ez így egész klassz.
Az már másik kérdés, hogy az amerikai verzió, a beef jerky híresült el- ha máshogy nem is, mint egy klasszikus fordítási nehézség a filmekben- egészen extrém megoldásokat hallottam már a gumicukortól a husinasiig. (másik klasszikus a licorice...)
No de mindegy. A kaja a lényeg. Mind a kínai, mind az amerikai verzió alapvetõen szójaszószban pácolt, fûszeres szárított hús. Egyszer már csináltam, marhahúsból, de akkor még nem volt blogom. Így ez most egy pulykamelles verzió. Sovány hús, sokáig tárolható és kompakt, szállítgatható fehérje, egészséges snack, finom sós... öööö... rágó:D elcsammog rajta az ember az biztos! de én imádom. és sehol sem kapni. vagy bazidrágán, a kínai élelmiszerboltokban. Elvétve. :(
JERKY
fél kg. pulykamell vagy más sovány hús, marhahátszín, malackaraj, comb, csirkemell, de már láttam bivaly- alligátor- vagy strucchúsos verziókat is, válasszon mindenki a szája íze szerint:D (természetesen minden látható zsírtól, kötõszövettõl, hártyától, cullangtól megtisztítva)
1,5 dl szójaszósz ...