BEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG
sponsored links
Nagyon finom mindent bele, ecetes savanyúságot készítettem télére!!!! A lányom kapta a receptet, miután megkóstolta ismerõseinél az ecetes karfiolt és azóta is emlegette, hogy ilyen finomat, roppanósat még nem kóstolt.
Vásároltam egy 20 literes mûanyag vedret lezárható fedõvel. Eredetileg az elsõ zöldségek megjelenésétõl kezdve késõ õszig dobálhatjuk a lébe, amit jónak látunk. Én két hete fogtam bele és egyszerre állítottam össze a piacon és a kertemben fellelhetõ zöldségekbõl.
A savanyúság levét az alábbi hozzávalók szerint állítottam össze:
5 liter víz
350 g só
500 g cukor
1,5 liter 10 %-os ecet
3 kávéskanál borkén
1 csomag nátrium benzoát
1 csomag friss kapor
2 szál torma
bors, babérlevél, koriandermag, mustármag
A kapott leírás: felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a cukrot, sót, beledobjuk a fûszereket és a többi hozzávalót, majd hagyjuk teljesen kihûlni.
Zöldségeket megjelenési sorrendjébe tenni a hordóba. Almapaprikát böködni, cukkinit 2-3-ba, csillagtököt kisebb darabokra vágni, kisdinnyét böködni. Minden mást csak beledobálni. Mehet bele: cseresznyepaprika, kishagyma, zöldparadicsom stb.
Én a következõ hozzávalókat tettem az ecetes lébe, alaposan megmosva- kisebb, mutatóujjnyi nagyságú uborkát, kettõbe vágtam hosszában, de nem végig, mint ahogyan a kovászos uborkánál szoktam, a kisebbeket egészben hagytam. Karfiolt kisebb-nagyobb rózsáira szedtem (ez már a szeptemberi, kicsit drágább ugyan, de jobban elálló). Kb 10-15 cm hosszú kis tököket vastagabb karikára vágtam. Piros paprikákat szeletekben, a magja nélkül. Sárgarépán hosszában 4 helyen bevágtam késsel, ékben kivágtam egy vékony csíkot- majd karikára vágtam, ezekkel a 4 sziromú virágokkal megszórtam (ötlet Zsuzsa Nagyné gasztroblogtársamtól). Színével is feldobja a savanyút, mint díszítõelem, és meg is ehetõ.
Letakartam egy nagyobb lapos tányérral, hogy a lé alá kerüljenek a zöldségek. Elsõ napokban átforgattam, hogy mindenütt átjárja a fûszeres lé a savanyúságot.
Fûszereim: a só jódmentes legyen! Tettem bele 2 csípõs paprikát egészben, tormát, zöldkaprot, szemes borsot, koriandermagot, néhány babérlevelet.
Pár nap érlelõdés után már fogyasztható volt. Fogy is rohamosan azóta, úgyhogy körül fogok nézni a zöldségpiacon, mit kínálnak még belevalót, hogy pótoljam. Szerencsére más fajta savanyúságot is befõztem télére :) Tervezek még almapaprikát is beletenni, akár káposztával töltve is, szerintem nem rontja el.
Mindenkinek jó befõzést!
PS: Vitamintartalma megmarad, mivel nyersen kerül bele minden.
A Facebookon Piák Istvánnétól kaptam pár nagyszerû ötletet, Õ savanyított éretlen sütõtököt, csicsókát, kopasz barackot, almát, körtét, fokhagymát (ezt elõtte besózza), zellert és szõlõt stb. Még hozzátett egy remek tanácsot: "A párommal szoktam direkt hagyatni nagy uborkákat, azt is kifúrom és káposztával töltöm, mint a paprikát."
A Facebookon Piák Istvánnétól kaptam pár nagyszerû ötletet, Õ savanyított éretlen sütõtököt, csicsókát, kopasz barackot, almát, körtét, fokhagymát (ezt elõtte besózza), zellert és szõlõt stb. Még hozzátett egy remek tanácsot: "A párommal szoktam direkt hagyatni nagy uborkákat, azt is kifúrom és káposztával töltöm, mint a paprikát."