BBQ vadhúsgolyók zöldséges kuszkuszsalátával
sponsored links
Hozzávalók 12-16 személyre:
a húsgombócokhoz: 2 kg vadhús lapocka(vaddisznó vagy szarvas), 30 dkg füstölt szalonna, 2 vörös(lila)hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 5 tojás, 30-40 dkg zsemlemorzsa, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, olaj a sütéshez, 7 dl BBQ szósz.
a körethez: 25 dkg kuszkusz, 5 dl víz, 2 evõkanál olívaolaj, só, fehérbors, 1 teáskanál apróra vágott petrezselyemzöld, 50 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék, 1 hagyma, 5 dkg vaj, kevés olívaolaj.
Elkészítése:
? A vadhúst a szalonnával és a hagymával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és szükség szerint zsemlemorzsát, majd alaposan összedolgozzuk. 30 percre hûtõbe tesszük, majd olajos kézzel diónyi gombócokat formázunk és kevés forró olajon körbesütjük. Kiolajozott tepsibe tesszük, ráöntjük a BBQ szószt, összeforgatjuk és 10-15 percre forró sütõbe toljuk. Vigyázat, ne száradjon ki!
? A körethez a vizet felforraljuk az olajjal, a petrezselyemzölddel, kevés borssal meg sóval, ráöntjük a kuszkuszra, lefedjük és 15 percig állni hagyjuk. A zöldségkeveréket enyhén sós vízben megfõzzük, majd leszûrjük. Az apróra vágott hagymát a vaj és kevés olaj keverékén üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a leszûrt zöldségeket, kicsit átsütjük, majd összekeverjük a kuszkuszzal. Sózzuk, borsózzuk.
Házi Barbeque szósz - Gabojsza után, szabadon
Hozzávalók 7 dl-hez: 1 l coca-cola, 2 hagyma, 2 babérlevél, 0,5 dl olívaolaj, 5 dkg vaj, 4 dl házi paradicsomlé, 3 dl házi kethcup, 250g sûrített paradicsom(Sultan), 4 evõkanál házi Erõs Pista, 4 evõkanál mustár, 4 evõkanál narancslekvár, 2 evõkanál szójaszósz, 2 evõkanál almaecet, 1 evõkanál balzsamecet, 2 evõkanál barnacukor, 2 evõkanál erdei méz, 1 teáskanál füstölt fûszerpaprika, 1 teáskanál oregáno, 1 teáskanál kakukkfû, 1 teáskanál õrölt bors, csipetnyi fahéj, só, cayenne bors(ha nem lenne elég csípõs).
Elkészítése: A hagymát apró kockákra vágjuk, az olaj és vaj keverékén aranyszínûre sütjük, majd rátöltjük a colát, beletesszük a babérlevelet és kb. 1/3-ra redukáljuk. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót a leírás sorrendjében és gyakran kevergetve sûrûre fõzzük. Ha szükségesnek látjuk, a végén leszûrjük, esetleg bormixerrel selymesre dolgozzuk(a babérlevelet kiszedjük). Hûtõben 1 hétig eláll.