BBQ oldalas memphisi módra
sponsored links
Nem titok, hogy az oldalas iránt a Charles Vergos Rendezvous étterem keltette fel az érdeklõdésemet Memphisben: azelõtt nem voltam oda ezért a húsért, ennek az oka egyszerûen az, hogy itthon sok helyen rosszul készítik el. Ha kicsit is érezhetõ rajta az a jellegzetes, kellemetlen sertésíz, akkor máris el van rontva az egész. Márpedig ez csak alapos fûszerezéssel és technikás sütéssel érhetõ el. A Memphisben megtapasztalt ízeket próbáltam most Dobogókõn rekonstruálni, s ebben segített, hogy a már említett étteremben vettem egy csomaggal Vergoék saját, titkos fûszerkeverékébõl. A sütés után ugyanis itt nem különbözõ folyékony szószokat, hanem száraz fûszerezést alkalmaznak, a kész húst alaposan beszórják vele, és így eszik meg - természetesen kézzel. A másik fontos feltétel - és ez már minden oldalas barbecuezásban közös - a lassú, hosszan tartó sütés a lefedett grillen, alacsony hõmérsékleten, passzív sütéssel. Ez azt jelenti, hogy az izzó faszén nem közvetlenül a hús alatt helyezkedik el, hanem a sütõ egyik oldalába van bepakolva. Megdöbbenve olvastam egyébként, hogy az egyik legmenõbb hazai fõzõs újság úgy ajánlja a barbecue megoldását, hogy az oldalast elõbb megfõzi a konyhában, és csak a végén teszi a grillre húsz percre. Mindezt arra hivatkozva, hogy kinek van ideje több órát a grillsütõ mellett tölteni. Na így nem érdemes nekiállni: egyrészt kifõzzük a finom ízeket a húsból, másrészt így nem tudja az a csodás füstös íz átjárni az oldalasunkat a csontjáig, amiért annyira lehet szeretni ezt az ételt. A barbecue igenis ráérõs tevékenység, szépen betesszük a húst, aztán kényelembe helyezzük magunkat, bontunk egy üveg bort, és ráérõsen olvasgatunk vagy csak nézzük a tájat: hihetetlen gyorsan eltelik az a pár óra, és még jól is érezzük magunkat. Másképp nem is érdemes nekiállni!
Elõkészítés
A húst bedörzsöljük fûszerkeverékkel, ez lehet házi keverésû rozmaringból, koriandermagból, mustármagból, kevés barnacukorból és borsból, de választhatunk egy jó minõségû, amerikai BBQ-keveréket is, már ...