Bazsalikomos paradicsomkrémleves fûszervajas bagettel
sponsored links
Nagyon menõ nálunk itthon minden ami paradicsom. Emma, de szerintem a gyerekek többségének a kedvence a paradicsomos étel. Tészta félékkel, vagy hússal, vagy levesként illetve szószként, mártásként megállja a helyét. Nálunk a héten vegyes zöldséggel, paradicsommal sült karaj volt az ebéd, amihez tésztát fõztem, illetve joghurtos-fokhagymás pácban sült csirkemell paradicsommártással, zöldséges burgonyával. A leves kimaradt, de receptem az éppen akadt még régebbrõl
A recept megjelent a Kifõztük gasztromagazin októberi számában is.
Bazsalikomos paradicsomkrémleves fûszervajas bagettel
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg darabolt konzervparadicsom
4 dl sûrû paradicsomlé
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evõkanál olívaolaj
2 teáskanál morzsolt bazsalikom
só
frissen õrölt bors
a fûszervajhoz (kb. 6 dkg):
2 dl tejszín
1 fej sült fokhagyma
1 teáskanál fûszervaj fûszerkeverék
só
frissen õrölt bors
továbbá:
friss bagett
Elkészítés:
A kétféle hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, és az olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsomlevet, és bazsalikommal, sóval, frissen õrölt borssal fûszerezzük. Miután felforrt, közepes lángon további 10-15 percig fõzzük, végül botmixerrel krémesre turmixoljuk.
A fûszervajhoz a tejszínt gépi habverõvel addig verjük, amíg ki nem csapódik a savó, és a visszamaradt vaj össze nem áll. Gézbe vagy sûrû szövésû textilbe csomagoljuk, és kinyomjuk belõle a maradék nedvességet. Az így kapott vajat ízesítjük sóval, borssal és a fûszerkeverékkel. Végül a sült fokhagymával együtt jól összedolgozzuk, fóliába csomagolva megformáljuk, és hûtõbe tesszük legalább 1-2 órára. Bagettszeletekre kenjük, és a leves mellé tálaljuk.
A recept megjelent a Kifõztük gasztromagazin októberi számában is.
Bazsalikomos paradicsomkrémleves fûszervajas bagettel
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg darabolt konzervparadicsom
4 dl sûrû paradicsomlé
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evõkanál olívaolaj
2 teáskanál morzsolt bazsalikom
só
frissen õrölt bors
a fûszervajhoz (kb. 6 dkg):
2 dl tejszín
1 fej sült fokhagyma
1 teáskanál fûszervaj fûszerkeverék
só
frissen õrölt bors
továbbá:
friss bagett
Elkészítés:
A kétféle hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, és az olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsomlevet, és bazsalikommal, sóval, frissen õrölt borssal fûszerezzük. Miután felforrt, közepes lángon további 10-15 percig fõzzük, végül botmixerrel krémesre turmixoljuk.
A fûszervajhoz a tejszínt gépi habverõvel addig verjük, amíg ki nem csapódik a savó, és a visszamaradt vaj össze nem áll. Gézbe vagy sûrû szövésû textilbe csomagoljuk, és kinyomjuk belõle a maradék nedvességet. Az így kapott vajat ízesítjük sóval, borssal és a fûszerkeverékkel. Végül a sült fokhagymával együtt jól összedolgozzuk, fóliába csomagolva megformáljuk, és hûtõbe tesszük legalább 1-2 órára. Bagettszeletekre kenjük, és a leves mellé tálaljuk.