Bazsalikomos-mozzarellás tésztabatyu
sponsored links
Úgy kezdõdött, hogy pongyolás virslit akartam vacsorára. Egy csomag leveles tésztához 12 db virslit írt a recept, de nekem csak 6 db-om volt, tehát csak fél csomag leveles tészta kellett hozzá. Hogy felhasználhassam a másik felét is, támadt egy ötletem. Volt itthon mozzarella, úgyhogy arra gondoltam, mi lenne, ha azzal tölteném meg a leveles tésztát. Ízesítésnek csakis a bazsalikom jöhetett szóba, mivel a bazsalikom és a mozzarella nagyon jól illenek egymáshoz. El is készítettem a kis táskákat, lefedtem frissentartó fóliával és betettem a hûtõbe õket. Másnap reggel lekentem õket tojással, szórtam rá kevés szezámmagot, kisütöttem a batyukat és meg is volt a reggelim.
Ami azt illeti, jobban bejöttek nekem, mint a pongyolás virslik.
Csak reggel jutott eszembe, mikor kentem le a batyukat, hogy ez az étel tökéletesen megfelel a “3 jó dolog” elméletének.
Leveles tészta, mozzarella, bazsalikom.
Ilyen egyszerû. Jót mosolyogtam ezen, hiszen most amúgy is beleástam magam Hugh Fearnley-Whittingstall új könyvébe, ami nem másról szól, minthogy a legfinomabb ételek csupán 3 egymáshoz jól illõ fõ alapanyagból állnak. Kicsit büszke is voltam magamra, hogy én is kitaláltam valami nagyon egyszerû, de annál finomabb ételt. Persze merész dolog így kijelenti, hogy én találtam ki, mert elég nagy a világ ahhoz, hogy rajtam kívül még pár ezren kitalálják ugyanezt.. De hát na.. Nálunk ez így teljesen új volt.
Íme az én 3 jó dolgom a tányéron.
Hozzávalók
- fél csomag leveles tészta
- 1 gömb mozzarella
- morzsolt bazsalikom (lehet friss is, ez esetben 6 db levél elég)
- só
- 1 tojás a kenéshez
- kevés szezámmag a szóráshoz (ez az én plusz 1 hozzávalóm, ami nem kötelezõ elem)
Elkészítés
- A leveles tésztát kinyújtjuk, 6 egyenlõ téglalapra vágjuk.
- A mozzarellát 6 szeletre vágjuk és 1-1 darabot teszünk a tésztalapokra úgy, hogy a mozzarella alá is szórunk egy csipet sót, és a tetejére is. A mozzarellára szórunk még egy kevés morzsolt bazsalikomot. (Ha frisset használunk, akkor 1-1 levelet teszünk rá.)
- Becsomagoljuk a tésztába és jól összecsippentjük, hogy ne nyíljanak szét.
- Lekenjük kissé felvert egész tojással, ha akarunk, szórunk rá kevés szezámmagot és 200°C-ra elõmelegített sütõben 15-20 perc alatt megsütjük.
Ez az adag 1 embernek elegendõ. Esetleg 2-nek.. ha nem vagyunk nagyétkûek. Remek reggelire vagy elõételnek, esetleg sör- és borkorcsolyának is.
Ha reggelire szánjuk, elõzõ este készítsük el a 3. pontig, fedjük le és tegyük a hûtõbe. Másnap reggel a 4-tõl folytatjuk.