Bazsalikomos bableves, kétfajta babból
sponsored links
Volt itthon egy darab füstölt tarja, és azon tanakodtam mit kezdjek vele. Férjem persze a kérdésemre rögtön rávágta: bableves. A színes fantázia! ( Tudom Drágám, vagy marhapörkölt… :D)
De hagytam magam, megfõztem a sonkát és beáztattam a száraz babot.
Aztán reggel jött az ötlet, gyúrjunk a toszkán bablevesbõl és a magyarosból egy harmadikat.
Hozzávalók:
30 dkg füstölt tarja, vagy ha nincs, jó a füstölt leveskocka (így hívják?) is
50 dkg száraz bab
40 dkg zöldbab
1 póréhagyma
4 szárzeller
1 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 chili
bazsalikom
oregánó
petrezselyem
(ha van otthon egy darabka kelkáposzta, az is mehet bele)
kevés olívaolaj
1-2 ek liszt
só
bors
ecet
A sonkát megfõztem, a levébe beáztattam a babot.
Másnap a lébõl levettem 1 liternyit, a többiben megfõztem a szárazbabot.
A félretett levet felforraltam, beletettem a kinyomott fokhagymákat, a chilit, zöldbabot, majd pár perc múlva hozzáadtam a felkarikázott póréhagymát, zellerszárat, bazsalikomot, oregánót, petrezselymet. Éppen csak annyira fõztem meg, hogy ropogósak maradjanak. Az egészet hozzáöntöttem a fõtt szárazbabhoz. Sóztam, borsoztam.
Az olajon megpirítottam a lisztet, és a csendesen forró levesbe kevertem.
A sonkát összekockáztam, belekevertem a levesbe. ecettel ízesítettem.
( Megdicsért az uram ebéd után. Nagy dolog ám ez! )