BATTENBERG SÜTEMÉNY
sponsored links
Végre sütöttem... Mondjuk semmilyen apropója nem volt ennek a csodaszép süteménynek, mert nem volt szülinap, évforduló vagy névnap, egyszerûen csak ezt néztem ki magunknak. Talán az vezérelt ennek a megsütésére, hogy kaptam egy kis vödör / 5 kg. / hófehér fondant, vagy más néven, bevonó masszát. Mikor megláttam a mennyiséget, azt hittem eldobom magam. Jó-jó sütögetek rendszeresen, de nem ennyit... Remélem, hogy ha jól lezárom majd a vödör fedelét, nem szárad ki... Azért ez elég nagy mennyiség, jó sokáig eltart majd. Teljesen olyan íze van, mint a sima marcipánnak... Szóval, mikor megláttam ezt a masszát, akkor ugrott be ez a sütemény. Másnap gyorsan neki is álltam. Volt korábbról receptem hozzá, csak akkor kakaósan készítettem el. Nagyon finom, igazi különleges sütemény. Angliából ered, olvastam hozzá egy kis történelmet is :
" A Battenberg süteményt legelõször 1884-ben szolgálták fel Victoria királynõ unokahugának, Victoria de Hessee-Darmstadt esküvõjén, aki Louis de Battenberghez ment feleségül.
A Battenberg sütemény sárga és rózsaszínû, s egy réteg marcipán van a tetején. Eredetileg különlegesen a királynõ unokahugának esküvõjére készítették, de végül a brittek kedvencévé vált, s ma már gyakran egy csésze teával párosítják.
A Battenbergtõl a Mountbattenig
A Battenberg hercegek a második világháború után angol állampolgárságot kaptak, s ezt követõen megváltoztatták nevüket Mountbattenre (a Battenberg eredetileg német név). Fülöp herceg, II Erzsébet királynõ férje, a Mountbatten család leszármazottja. "Hozzávalók: 10 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 4 tojás, 1 vaníliás ...