Basilico
sponsored links
Még nyáron, amikor javában úton útfélen nõtt a bazsalikom, vettem egy óriási csokrot, amibõl eredetileg pesztót terveztem készíteni. A pesztó végül mégsem készült el, azonban lett helyette más: Bazsalikomos cukor. Mind az íze, mind az illata mennyei, a felhasználási lehetõségeinek tárháza gyakorlatilag végtelen, a citromos és epres finomságokat pedig egyenesen az egekbe repíti. De azt hiszem más párosításokban is ki fogom még próbálni.
A bazsalikom leveleit lecsipkedtem és pár percig blansíroztam. Jeges vízbe helyeztem, majd lecsöpögtettem. A cukorral együtt mozsárba tettem és összetörtem. 1 kg cukorhoz tettem az óriás csokor bazsalikomot. Ezután egy sütõpapíros tálcán szétterítettem a cukrot és néhány napig hagytam száradni. Amikor rendesen kiszáradt, késes turmixban összedaráltam, mert a nedvességtõl a cukor összeállt. Üvegbe kanalaztam és lezártam. Jöhetnek az ötletek, hogy mire használjam még.
Citromos bazsalikomos keksz
Hozzávalók:
125 g bazsalikomos cukor+a szóráshoz
170 g puha vaj
1 citrom reszelt héja
220 g finomliszt
50 g zabpehely
1/2 tk só
Elõször a zabpelyhet egy száraz serpenyõben illatosra pirítjuk. Félretesszük hûlni. Ha kihûlt liszt finomságúra õröljük.
A vajat a bazsalikomos cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
A lisztet, a sót és a zabpehelylisztet összekeverjük, majd a vajas részhez öntjük. Fakanállal egynemûvé keverjük. Ha nem állna össze, adjunk hozzá 1-2 kanál hideg vizet. Puha lágy tésztát kapunk. Öntsük egy sütõpapírra és alakítsuk négyzetes formára. Én már olyan vastagságúra (5 mm) lapítottam, hogy ne kelljen késõbb nyújtani. Lefóliázva hûtõben legalább két órát hûtjük.
Vegyük ki a hûtõbõl és vágjuk 4*4 cm-es négyzetekre, majd pakoljuk egy sütõpapíros tepsire. A tetejét szórjuk meg cukorral és toljuk 160 C-os elõmelegített sütõbe. 15-17 perc alatt süssük készre. Kihûlés után fincsi ropogós lesz a kekszünk.