Barátfüle
sponsored links
Avagy eredetileg szilvalekváros derelye néven fut, de felénk inkább a címben szereplõ elnevezés használatos. Érnek bizonyos szilvafajták, de akár még összetört maradék sárgabarackkal is megtölthetõ, ezért aktuális lehet. Mi nagyon szeretjük, és nem olyan bonyolult elkészíteni.
A Horváth Ilona féle szakácskönyv 50 dkg liszthez ír 2 tojást, én 40 dkg-hoz tettem egyet. A tészta elég jó ruganyos volt így is, és úgy gondoltam, hogy végre kihasználom a tésztagépet, amit karácsonyra kaptam. Egyébként nyújtófával kicsit többet dolgozhat az ember.
A 2. tojást vagy hozzáadjuk a liszthez, és akkor 50 dkg liszttel indulunk, vagy a maradékát másra használjuk, de egy kis fehérje szükséges a derelyék egymáshoz ragasztásához. Elõször azt hittem, a nélkül is megy, de pár darab szétvált, és a tölteléke a fõzõvízben nem túl gusztusos.
40 dkg liszt
1 tojás + 1 kis fehérje
3 ek olivaolaj
30 dkg lekvár, vagy összetört gyümölcs ...