Barnasörös sertéslapocka, yorkshire pudding, spenót gratin
sponsored links
Legutóljára karácsonykor volt kedvem ilyen nehéz ételsort csinálni, de mióta beütött az igazi tél, azóta újra van. Ezért is került elõ ez a recept, ami valójában december 27-én az egyik családi karácsonyozásra készült (ezért a karácsonyi díszek a fotókon ;)). A brit konyha nem annyira a szívem csücske, éppen ezért valamiért sosem néztem utána, hogy hogyan is készül a yorkshire pudding - ami ebben a vacsoramenüben a kedvencem volt - pedig brutál jó kaja, és rendkívül egyszerû is. Ezek a receptek kizárólag Jamie Oliveren keresztül jutnak el hozzám, az a pasi még a natúr sült zellert is kipróbáltatta és megszerettette velem (amúgy tényleg isteni, olívaolajjal, sóval, frissen õrölt borssal, rozmaringgal sütõben sütve). Szóval a yorkshire pudding tõle jött, és jönni is fog még, amikor legközelebb marhát vagy sertést készítek, valami jó kis szósszal vagy gravy-vel, mert nagyon megy hozzá.
A spenót gratin viszont nem angol, hanem francia származású kiegészítése volt a vacsorának, a sertéslapocka pedig nem is tudom, hogy milyen nemzeti étel, de örök kedvencem, hiszen a fûszerezésen kívül semmit nem kell csinálnom vele, csak jó sokáig hagynom a sütõben "szétesni". Karácsony lévén karácsonyi illatú fûszereket is kapott a barnasör mellé, és nagyon jót tett neki.
A vacsora így állt össze idõrendben:
- A sertéslapockát az alábbi receptnek megfelelõen befûszereztem, és betoltam a 140 fokos sütõbe 4 órára.
- A 4 óra letelte elõtt kb. 30 perccel összeraktam a yorkshire pudding alapját, és betettem a hûtõbe, valamint összeállítottam a spenót gratint is, és amikor a húst kivettem, helyette betettem a spenótot.
- A spenót után vagy közben (attól függ kinek mekkora a sütõje) pedig következett a nagyon egyszerû yorkshire pudding - ez a 30 perc kellett is a húsnak, hogy a jó hosszú sütés után szusszanjon egy kicsit mielõtt felszabdaltuk két villával.
Barnasörös sertéslapocka (hozzávalók 4 fõre):
- 1,5-2 kg bõrös sertéslapocka
- 1 kk õrölt kömény
- 1 kk egész bors
- 1 kk õrölt fahéj
- 0,5 kk õrölt gyömbér
- 3-4 szegfûszeg
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek worcester szósz
- + 2-3 fokhagyma gerezd
- + 2-3 nagyobb rozmaring ág
- + 0,5 l barnasör
- A fûszereket mozsárban egynemû porrá töröm, majd alaposan bedörzsölöm vele a lapocka minden oldalát.
- A hõálló tepsit a tûzhelyre teszem, begyújtok alatta, kevés szõlõmagolaj hozzáadásával körbepirítom rajta a húst, hozzáadok néhány egész fokhagyma gerezdet és rozmaring ágat majd felöntöm a barnasör felével és beteszem a sütõbe, ahol min. 4 órán át 140 fokon alufólia alatt sütöm, bõrével felfelé.
- Közben óránként ellenõrzöm, hogy van-e még barnasör a hús alatt, és ha kell pótlom, egészen addig, amíg el nem fogy a fél liter sör.
- A sütési idõ leteltével a húst tányérra teszem, lazán ráteszek egy darab alufóliát, majd hagyom kb. fél óráig pihenni.
- A tepsit a maradék húslével együtt a gázra teszem, kiveszek belõle pár evõkanálnyit és összekeverem 1 evõkanál liszttel, visszaöntöm a szószhoz, majd pár perc forralással besûrítem - ha már eleve elég sûrû volt, akkor nem kell a liszt, elég összenyomkodni benne az egész fokhagymákat, és utóízesíteni egy kis worcester szósszal, sóval, borssal, ha szükséges. Ha esetleg olyan sûrû lenne már alapból, hogy folyadékot kell hozzáadni, barnasört ilyenkor már ne adjunk hozzá, mert nem lesz elég idõ, hogy elillanjon belõle a sör keserû utóíze. Helyette kevés vízzel vagy valamilyen alaplével öntsük fel. A szószt ezután szûrjük le, és tálaljuk a hús mellé.
Yorkshire Pudding (hozzávalók - 12 db-hoz):
Recept a Szakácsok Könyvébõl
- 125 g liszt
- 1/4 ek só
- 1/4 ek sütõpor
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- 1 ek olvasztott vaj
- + 12x2 evõkanál olaj vagy zsír a sütéshez
- Egy keverõtálban habverõvel vagy kézi mixerrel összekeverem a hozzávalókat (kb. palacsinta tészta állagot kell kapnom), majd kancsóba öntöm és 1-2 órán át a hûtõben pihentetem.
- Amikor a vacsora többi része elkészült (vagy a spenót gratin még épp a sütõ egyik másik szintjén sül éppen), akkor 200 fokos sütõbe tolom az üres muffin tepsit, aminek mindegyik mélyedésébe elõzetesen 2 ek olajat vagy zsírt öntöttem.
- Pár perc alatt felforrósítom bennük az olajat (elkezdhet füstölni), majd a mélyedéseket félig megtöltöm a hûbõbõl kivett alaptésztával, és 25-30 perc alatt ropogós aranybarnára sütöm a yorkshire puddingokat. (Szépen fel kell, hogy emelkedjenek, a közepüknél pedig lesz egy-egy mélyedés)
- Azonnal tálalom - frissen ropogósan a legjobbak, másnap már nem annyira izgalmasak.
Spenót gratin (hozzávalók - 2-4 fõre):
- 450 g fagyasztott vagy kb. 1 kg friss spenót
- 2-3 ek vaj
- 1-2 fokhagyma
- 2,5 dl tejszín
- 2-3 ek ricotta
- + reszelt ementáli sajt
- A spenótot, ha fagyasztott, elõzõ este átteszem a mélyhûtõbõl a hûtõbe egy tányérban, és hagyom, hogy kiolvadjon.
- Egy lábasban megolvasztom a vajat, rádobom az összenyomott vagy vékonyra szeletelt fokhagymát, pár pillanatig pirítom, majd rádobom a spenótot (ha friss, akkor addig forgatom, amíg összeesik), sózom, borsozom, felöntöm a tejszínnel, majd miután éppen összerottyan a spenóttal, leveszem a tûzrõl és belekeverem a ricottát egy jó adag reszelt ementáli társaságában.
- Tûzálló tálba teszem, megszórom a tetejét ismételten jó adag reszelt ementálival, majd kb. 20-30 perc alatt addig sütöm 180-200 fokos sütõben, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.