Barna zsemle
sponsored links
Mióta a férjem 2-es cukorbeteg lett, azóta gyakran sütök kenyeret teljes kiõrlésû liszttel. Ebbõl lassabban szívódik fel a szénhidrát. Nagyon komolyan tartja a diétát, fogyott is már több mint 7 kilót. A doktornõ nagyon megdicsérte, és kilátásba helyezte, hogy esetleg elhagyhatja majd a gyógyszert. Nagyon bízom abban, hogy ez így lesz, de már akkor is sütni fogom a finom barna kenyereket, és most ezt a zsemlét is kipróbáltam. Nem tudom, hogy mivel kellene bevágni a tetejét, hogy szebb legyen, de az ízén ez nem változtat. A kenyér receptje változatlanul Valikáé, bár õ BL80-as lisztet használt, én meg tettem hozzá teljes kiõrlésû lisztet is.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
60 dkg teljes kiõrlésû liszt
3 dkg élesztõ
2 dkg só
7 dl víz
Elkészítés:
Elõzõ este elkészítjük az elõtésztát. Keverõüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg finomlisztet elkeverünk 1 dkg élesztõvel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.
Másnap adunk hozzá 60 dkg teljes kiõrlésû lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztõt 4 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. Kettéosztjuk, az egyik felét hosszúkás cipóvá gyúrjuk, kenyérsütõ formába tesszük, tetejét bevagdossuk, és még kelni hagyjuk 20 percig. 10 perc után begyújtjuk a sütõt légkeverésre 250 fokra. A tészta másik felébõl 10 dkg-os adagonként zsemlét formázunk. Éles késsel keresztben bevágjuk õket. Mire elkészülünk vele, addigra éppen betehetjük õket a sütõbe. Jól megspricceljük vízzel, és kisütjük.
Bibliás elmélkedés itt.