Barna-fehér torta, ikreknek
sponsored links
Ugyanaz az ismerõsöm rukkolt elõ egy másik kéréssel. Ezúttal tortára lett volna szüksége, ma estére. Két felnõtt ikertestvérnek viszi, és csupán annyi kérése volt, hogy emeletes és "fehér-fekete" legyen, illetve a krémje a diplomata tortáéra hasonlítson.
Sokat gondolkodtam a kivitelezésén. A krém adott volt, azon nem volt mit gondolkodnom, de nem tudtam, miylen formában oldjam meg. Sokáig úgy gondoltam, hogy tekercseket készítek, majd úgy járok el, mint a kislányom tortájánál, de végül, utolsó pillanatban, másképp cselekedtem: kerek piskótákat sütöttem, és sakktábla-szerûen töltöttem meg a krémmel.
Diplomatatorta sakktáblaszerûen, barna-fehér kivitelezésben
Hozzávalók:
a piskótához: 10 tojás, 16 evõkanál cukor, 4 csomag vaníliás cukor, 14 evõkanál liszt, 6 csapott evõkanál kakaó
a krémhez: 45 g zselatinpor, 2 dl langyos víz, 8 tojás, 25 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 2 csomag tejszínízû pudingpor, 1 evõkanál liszt, 7,5 dl tej, 4 dl habtejszín
a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evõkanál cukor, 1 vaníliás cukor
a díszítéshez: 6 dl növényi tejszín, 2 evõkanál kakaó, 10 dkg étcsokoládé, 2 evõkanál olaj, 2-3 evõkanál forró víz, barna ostyavirágok
Elkészítése:
A piskóta hozzávalóiból sütünk 2 háromtojásos kakaós piskótát egy 26 cm átmérõjû tortaformában, illetve 2 kéttojásos kakaós piskótát egy 18-20 cm-es formában. Amikor kihûltek, egy nagy és egy kicsi piskótát kb. kétujjnyi vastag korongokra vágunk. (Ehhez különbözõ méretû tányérokat, csészéket, poharakat használhatunk. a nagyból 6 korongot, a kicsibõl 4-et vágunk.)
A krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a fele cukorral, a sárgáját pedig habosra keverjük a maradék cukorral, a pudingporral, a liszttel és a vaníliás cukorral, majd a tejjel simára keverve, sûrû pépet fõzünk belõle. Langyosra hûtjük, belekeverjük a felolvasztott zselatint, majd a kemény tojáshabot is. Végül keményre verjük a habtejszínt, azt is a krémhez kavarjuk, majd teljesen kihûtjük.
Az egészben hagyott piskótát tálcára vagy tortástálra helyezzük, meglocsoljuk a vaníliás sziruppal, majd ráhelyezünk 3 korongot a nagyobbik piskótából. Így:
A krémet nagylyukú, csillagcsöves habzsákba töltjük, és belenyomjuk a korongok közötti részekbe, illetve a szélén lévõ üres részre. Ezután a maradék három korongot ráhelyezzük oda, ahol az elõzõ sorban a krém van, és ismét megtöltjük a közöttük lévõ réseket krémmel.
Hasonlóan járunk el a kicsi piskótával is.
Az összerakásról sajnos csak ez a fotó készült, de kölcsönveszek Tortaimádó blogjáról egy fotót, ami jól illusztrálja a munkamenetet:
Amikor mindkét torta elkészült, hûtõbe tesszük 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen. Végül a két tortát egymásra helyezzük, és kidíszítjük.
A díszítéshez a növényi tejszínt (kívülre nem mertem igazi tejszínt használni, nehogy megtréfáljon) kemény habbá verjük, majd kétfelé vesszük. A csokoládét darabokra törjük és 1 evõkanál olajjal együtt mikróban folyósra olvasztjuk. A kakaóport elkeverjük 1 evõkanál olajjal és 2-3 evõkanál forró vízzel, majd az olvasztott csokoládéval együtt a fele tejszínhabhoz keverjük. A kétféle színû habot csillagcsöves zsákba töltjük, és a tortát tetszés szerint díszítjük vele. A fehér részre végül barna ostyarózsákat tûzhetünk. A torta kereken 2,6 kg lett.
Sokat gondolkodtam a kivitelezésén. A krém adott volt, azon nem volt mit gondolkodnom, de nem tudtam, miylen formában oldjam meg. Sokáig úgy gondoltam, hogy tekercseket készítek, majd úgy járok el, mint a kislányom tortájánál, de végül, utolsó pillanatban, másképp cselekedtem: kerek piskótákat sütöttem, és sakktábla-szerûen töltöttem meg a krémmel.
Diplomatatorta sakktáblaszerûen, barna-fehér kivitelezésben
Hozzávalók:
a piskótához: 10 tojás, 16 evõkanál cukor, 4 csomag vaníliás cukor, 14 evõkanál liszt, 6 csapott evõkanál kakaó
a krémhez: 45 g zselatinpor, 2 dl langyos víz, 8 tojás, 25 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 2 csomag tejszínízû pudingpor, 1 evõkanál liszt, 7,5 dl tej, 4 dl habtejszín
a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evõkanál cukor, 1 vaníliás cukor
a díszítéshez: 6 dl növényi tejszín, 2 evõkanál kakaó, 10 dkg étcsokoládé, 2 evõkanál olaj, 2-3 evõkanál forró víz, barna ostyavirágok
Elkészítése:
A piskóta hozzávalóiból sütünk 2 háromtojásos kakaós piskótát egy 26 cm átmérõjû tortaformában, illetve 2 kéttojásos kakaós piskótát egy 18-20 cm-es formában. Amikor kihûltek, egy nagy és egy kicsi piskótát kb. kétujjnyi vastag korongokra vágunk. (Ehhez különbözõ méretû tányérokat, csészéket, poharakat használhatunk. a nagyból 6 korongot, a kicsibõl 4-et vágunk.)
A krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a fele cukorral, a sárgáját pedig habosra keverjük a maradék cukorral, a pudingporral, a liszttel és a vaníliás cukorral, majd a tejjel simára keverve, sûrû pépet fõzünk belõle. Langyosra hûtjük, belekeverjük a felolvasztott zselatint, majd a kemény tojáshabot is. Végül keményre verjük a habtejszínt, azt is a krémhez kavarjuk, majd teljesen kihûtjük.
Az egészben hagyott piskótát tálcára vagy tortástálra helyezzük, meglocsoljuk a vaníliás sziruppal, majd ráhelyezünk 3 korongot a nagyobbik piskótából. Így:
A krémet nagylyukú, csillagcsöves habzsákba töltjük, és belenyomjuk a korongok közötti részekbe, illetve a szélén lévõ üres részre. Ezután a maradék három korongot ráhelyezzük oda, ahol az elõzõ sorban a krém van, és ismét megtöltjük a közöttük lévõ réseket krémmel.
Hasonlóan járunk el a kicsi piskótával is.
Az összerakásról sajnos csak ez a fotó készült, de kölcsönveszek Tortaimádó blogjáról egy fotót, ami jól illusztrálja a munkamenetet:
Amikor mindkét torta elkészült, hûtõbe tesszük 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen. Végül a két tortát egymásra helyezzük, és kidíszítjük.
A díszítéshez a növényi tejszínt (kívülre nem mertem igazi tejszínt használni, nehogy megtréfáljon) kemény habbá verjük, majd kétfelé vesszük. A csokoládét darabokra törjük és 1 evõkanál olajjal együtt mikróban folyósra olvasztjuk. A kakaóport elkeverjük 1 evõkanál olajjal és 2-3 evõkanál forró vízzel, majd az olvasztott csokoládéval együtt a fele tejszínhabhoz keverjük. A kétféle színû habot csillagcsöves zsákba töltjük, és a tortát tetszés szerint díszítjük vele. A fehér részre végül barna ostyarózsákat tûzhetünk. A torta kereken 2,6 kg lett.