Barna-fehér torta, ikreknek

2011-07-24

sponsored links

Ugyanaz az ismerõsöm rukkolt elõ egy másik kéréssel. Ezúttal tortára lett volna szüksége, ma estére. Két felnõtt ikertestvérnek viszi, és csupán annyi kérése volt, hogy emeletes és "fehér-fekete" legyen, illetve a krémje a diplomata tortáéra hasonlítson.

Sokat gondolkodtam a kivitelezésén. A krém adott volt, azon nem volt mit gondolkodnom, de nem tudtam, miylen formában oldjam meg. Sokáig úgy gondoltam, hogy tekercseket készítek, majd úgy járok el, mint a kislányom tortájánál, de végül, utolsó pillanatban, másképp cselekedtem: kerek piskótákat sütöttem, és sakktábla-szerûen töltöttem meg a krémmel.



Diplomatatorta sakktáblaszerûen, barna-fehér kivitelezésben   

Hozzávalók:
a piskótához: 10 tojás, 16 evõkanál cukor, 4 csomag vaníliás cukor, 14 evõkanál liszt, 6 csapott evõkanál kakaó
a krémhez: 45 g zselatinpor, 2 dl langyos víz, 8 tojás, 25 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 2 csomag tejszínízû pudingpor, 1 evõkanál liszt, 7,5 dl tej,  4 dl habtejszín
a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evõkanál cukor, 1 vaníliás cukor
a díszítéshez: 6 dl növényi tejszín, 2 evõkanál kakaó, 10 dkg étcsokoládé, 2 evõkanál olaj, 2-3 evõkanál forró víz, barna ostyavirágok

Elkészítése:
A piskóta hozzávalóiból sütünk 2 háromtojásos kakaós piskótát egy 26 cm átmérõjû tortaformában, illetve 2 kéttojásos kakaós piskótát egy 18-20 cm-es formában. Amikor kihûltek, egy nagy és egy kicsi piskótát kb. kétujjnyi vastag korongokra vágunk. (Ehhez különbözõ méretû tányérokat, csészéket, poharakat használhatunk. a nagyból 6 korongot, a kicsibõl 4-et vágunk.)
A krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a fele cukorral, a sárgáját pedig habosra keverjük a maradék cukorral, a pudingporral, a liszttel és a vaníliás cukorral, majd a tejjel simára keverve, sûrû pépet fõzünk belõle. Langyosra hûtjük,  belekeverjük a felolvasztott zselatint, majd a kemény tojáshabot is. Végül keményre verjük a habtejszínt, azt is a krémhez kavarjuk, majd teljesen kihûtjük. 
Az egészben hagyott piskótát tálcára vagy tortástálra helyezzük, meglocsoljuk a vaníliás sziruppal, majd ráhelyezünk 3 korongot a nagyobbik piskótából. Így:


 A krémet nagylyukú, csillagcsöves habzsákba töltjük, és belenyomjuk a korongok közötti részekbe, illetve a szélén lévõ üres részre. Ezután a maradék három korongot ráhelyezzük oda, ahol az elõzõ sorban a krém van, és ismét megtöltjük a közöttük lévõ réseket krémmel.
Hasonlóan járunk el a kicsi piskótával is.
Az összerakásról sajnos csak ez a fotó készült, de kölcsönveszek Tortaimádó blogjáról egy fotót, ami jól illusztrálja a munkamenetet:

 

Amikor mindkét torta elkészült, hûtõbe tesszük 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen. Végül a két tortát egymásra helyezzük, és kidíszítjük.
A díszítéshez a növényi tejszínt (kívülre nem mertem igazi tejszínt használni, nehogy megtréfáljon) kemény habbá verjük, majd kétfelé vesszük. A csokoládét darabokra törjük és 1 evõkanál olajjal együtt mikróban folyósra olvasztjuk. A kakaóport elkeverjük 1 evõkanál olajjal és 2-3 evõkanál forró vízzel, majd az olvasztott csokoládéval együtt a fele tejszínhabhoz keverjük. A kétféle színû habot csillagcsöves zsákba töltjük, és a tortát tetszés szerint díszítjük vele. A fehér részre végül barna ostyarózsákat tûzhetünk. A torta kereken 2,6 kg lett.


Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/07/b...

sponsored links

Keres?s