Barkó bableves
sponsored links
A barkók a palócok egyik ágának tekinthetõk, a zárt völgyekben sokáig fennmaradt archaikus kultúrájuk, így fõzési szokásaik is megõrzõdtek. A savanykás ízvilág, a habarással történõ sûrítés (sokszor rántással együtt alkalmazva) jellegzetessége leveseiknek, fõzelékeiknek.
Származom szerint barkó vagyok, bár most a nyugati palócok közt élek. Apai nagyanyámat már sajnos nem ismerhettem, de anyai nagyanyám és dédanyámfõztjét még kóstolhattam.
Ez a bableves szûkösebb idõkben füstölt hús nélkül készült (legfeljebb egy kis szalonnabõrrel). Mostanában aktuális kedvencemmel, füstölt csirkecombbal fõzöm. Egyébként nem rajongok a csirkecombért, de a füstölt csirkecomb nagy találmány. A tradicionálisabb változatban használjunk tetszés szerinti füstölt disznóalkatrészt...
Hozzávalók
- 30 dkg szárazbab egy éjszakára bõ vízbe áztatva
- egy darab tetszés szerinti füstölt hús vagy füstölt csont ? ha túlságosan sós és/vagy száraz, akkor beáztatva ...