Barackpálinkás trüffel
sponsored links
A trüffel és a gasztroajándék készítés utáni vágyam, az elmúlt évben kezdõdött. Szaloncukor csomagolása közben (recept itt), hogy ne váljon túl mechanikussá a tevékenység, Kirstie Allsopp (itt) karácsonyra hangoló mûsorát néztem. Kirstie itt kreativitásra buzdítja nézõit. Hímez szép szalvétát, varr függönyt, amit elõzõleg egy profi kézmûves segítségével kézzel festenek, önt gyertyát...és meglátogat egy neves csokoládé készítõ mestert is, ahol trüffelt készítenek közösen. Elbûvölt a mûsor. Arra az elhatározásra jutottam, hogy nincs többé kutatás-keresés a tömegcikkek között a boltokban, magam készítette ajándékokkal (köztük csokival), fogom elárasztani a családomat, és persze a szeretetemmel...
Barackpálinkás trüffel Praliné Paradicsom receptje alapján készítettem (itt)
Hozzávalók: 22 db trüffel készült ebbõl a mennyiségbõl
- 60 gr tejszín
- 15 gr akácméz
- 20 gr pálinka (nálam: barack)
- 150 gr étcsokoládé (nálam: 65%-os Choceur ALDI)
- 10 gr puha vaj
Burok:
- 150 gr étcsokoládé (nálam: 65%-os Choceur ALDI
- 1,5 gr kakaóvaj por
- kakaó
- chili (õrölt)
Készítés:
- A tejszínt és a mézet gyöngyözésig melegítem.
- A csokit apróra töröm és felolvasztom (csokiolvasztó gépben, vagy víz-gõz fölött)
- Állandó keverés mellett apránként hozzáadom a csokihoz a meleg, mézes tejszínt. Így szép fényes krémet kapok. Ha egy kicsit hûlt (kb.35 fok legyen a krém hõmérséklete), hozzáadom a vajat is.
- Végül hozzáadom a pálinkát is. Alaposan átkeverem botmixerrel.
- A krémet zárható, lapos dobozba öntöm vagy kanalazom és hûtõbe teszem néhány órára. Lényeg, hogy formázható állagúra dermedjen.
Formázás: Vékony, mûanyag kesztyûben (Müller-ben szoktam venni), gömböket formázok a dermedt krémbõl és ismét a hûtõbe teszem.
Burok készítés: Elsõ lépésként elkészítjük a chilis kakaópart: Egy nagyobb lapos tányérra néhány kanál kakaóport kanalazunk és ízlés szerint (kóstolgatni kell) õrölt chillit szórunk bele.
A burokhoz a csokit temperáljuk. A csokit felolvasztom (40-45 fok), a csokiolvasztó gépben, vagy víz-gõz fölött. Állandó keverés mellett, lehûtöm 33-34 fokra és hozzáadom a kakaóvaj port, kevergetve tovább hûtöm a munkahõmérsékletre, 31-32 fokra.
Kesztyû húzok a kezemre és a tenyeremet jól becsokizom a temperált csokival, gyors mozdulatokkal a trüffel golyók teljes felületét bekenem vele. Ahogy egyet bekentem, beleejtem a kakaóba és meghempergetem abban. Ha mindegyikkel megvagyok, hideg helyre, vagy hûtõbe teszem, dermedés után egy szitán egyenként átforgatom a trüffeleket, hogy a felesleges kakaó lehulljon róluk.
Lehet csomagolni... gyönyörködni és nem utolsó sorban kóstolni!
A csoki temperálását, kakaóvaj por hiányában, lehet a beoltásos módszerrel is csinálni. (leírás itt)
Ezt a receptet küldtem, a Konyhalál blog szerzõje által hirdetett játékba. A linket (itt) nézhetitek meg.