Barackos, ribizlis piskóta feketecseresznyével

2014-07-11

sponsored links

Felvágós sütit akartam sütni, elvégre vendégségbe viszem. Egy öreg szabály szerint, ha nem saját magadnak fõzöl, akkor mindig kipróbált receptúrát kövess. Ez az, amit én gyakorlatilag sosem tartok be és nem azért mert renitens vagyok (pedig de), hanem azért, mert teljesen reménytelennek látnám a helyzetem. Nincs a Földön annyi vendégség, mely során kipróbálhatnám azt a tengernyi ételt, mely a fejemben van archiválva.
Eredetileg clafoutis-t készültem sütni, mert a feketecseresznyébõl egyenesen az következik. A clafoutis egy francia desszert, mely sok tojással, tejszínnel készül, gyakorlatilag liszt nélkül, és klasszikus változataba fekete cseresznye kerül. Clafoutis-t azonban csak akkor készíts, ha hozzád jönnek vendégségbe, mert frissen sülve, langyosan élvezhetõ igazán.

Ez egy amolyan vajas piskóta, melynek biztos van valami szakszerû neve, de én nem vagyok cukrász.



Barackos vajas piskóta feketecseresznyével



Elõkészítési idõ:      20 ? 25 perc
Sütési idõ :                30 ? 35 perc
Mennyiség:               8 -10 adag


Hozzávalók (egy közepes méretû sütõtepsihez):

5 tojás
125 g cukor
100 g vaj
2 ek tejföl
1 tk. sütõpor
125 g liszt
25 g étk. keményítõ

Töltelék :

  • Kb. ? kg sárgabarack/meggy
  • 2 ek piros ribizli
  • feketecseresznye



Elkészítés:


1.    A hozzávalókat kimérem, a tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjéket kemény habbá verem kb. 50 g (5 dkg) cukorral.

2.   A tojássárgákat krémesre keverem a maradék cukorral, lágy vajjal . Fellazítom 2 evõkanál teföllel.

3.   A tojássárgás krémbe felváltva adom hozzá a habot és a sütõporral elkevert lisztet. A masszát egy sütõpapírral kibélelt formába öntöm, és rászórom az elõzõleg zsemlemorzsába forgatott ribizlit, majd ráteszem a felezett sárgabarackokat. A feketecseresznyét óvatosan a tetejére helyzem, hogy ne süllyedjen bele a tásztába (mint az enyém)

4.   A sütõ légkeveréses üzemmódban van, 180 C-on. Az ajtaját nem nyitogatom, és kb. 20 perc után visszaveszem a hõfokot 165 Celsius fokra. Sütési idõ összesen : 30-35 perc.




Megjegyzés : ugyanezt a tésztát használom, ha meggyes piskótát sütök. A sárgabarack klassz gyümölcs, kissé savanykás, édeskés, a cseresznyéhez mindenképp ajánlom társnak.



Folytats a blogon ... nyarikonyha.blogspot.com/2014/07/felv...

sponsored links

Keres?s