Barackos krémes
sponsored links
- 40 dkg fagyasztott leveles tészta
- 4 tojás
- 1 l tej + 1 dl
- 25 dkg cukor
- 13 dkg liszt
- 2 teáskanál vanília aroma
- 2 tasak zselatinpor (10 g)
A barackos réteghez:
- 75 dkg sárgabarack
- 5 dkg cukor
- 1 tasak zselatinpor (10 g)
Elkészítése:
- A tojássárgáját kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a lisztet, és egy kevés tejjel (az 1 literbõl) simára kavarjuk. A többi tejet feltesszük forrni.
- Amikor a tej felforrt, a tojásos masszához öntjük, hozzáadjuk a vaníliát, és habverõvel, lassú tüzön, állandóan kavargatva, sûrû krémmé fõzzük.
- Ezután a vaníliás krémet langyosra hûtjük, közben megsütjük a tésztát.
- A kiolvadt leveles tésztát egy sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, és egy 28 cm-es átmérõjû kört vágunk belõle. Ezután szép aranyszínûre sütjük, 180 fokon, kb 20-25 percig.
- A vékony tészta hatalmasra nõ sütés közben, ezért miután a sütõbõl kivettük, középen óvatosan vágjuk két lapra, az egyik a sütemény alja lesz, a másik a teteje. Az egyik lapot tortakeretbe helyezzük (az állítható, alj nélküli a legcélszerûbb), és állítsuk pontosan a tészta méretére.
- 1 dl hideg tejet a zselatinporral elkeverünk, lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon (forralni nem szabad!). A langyos krémhez kavarjuk.
- A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd egy fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.
- A krémet a tortakeretbe öntjük a tésztalapra, és hûtõszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
- A barackot megmossuk, kimagozzuk, és a cukorral összeturmixoljuk, vagy ledaráljuk. Két evõkanálnyit kiveszünk, belekavarjuk a zselatint, felmelegítjük, majd visszakavarjuk a barackhoz.
- A torta tetejére simítjuk, és dermedni hagyjuk.
- Végül a maradék tésztalapot 8 egyforma háromszögre vágjuk, és a torta tetejére rakosgatjuk.