Barackos-joghurtos Charlotte torta
sponsored links
Szülinapokat ünnepeltünk a héten. ahogy minden évben július elsõ napjaiban. Apunak és anyunak két nap különbséggel van a születésnapja, így egyszerre szoktuk köszönteni õket.
A tortakészítés az én feladatom volt és egy icipici kihívás elé állított. Anyukámnak ugyanis néhány hete volt egy epekõ mûtéte és még tart a 6 hetes diétája. Szerencsére sem a mûtét elõtt sem utána nem volt semmilyen panasza, így nem tartottam attól, hogy ha egy könnyed tortát választok, akkor az bármilyen problémát fog okozni neki.
Egy joghurtos-gyümölcsös krémmel töltött Charlotte torta mellett döntöttem, figyelembe véve a család többi tagjának az ízlését is. Nagy kedvenc a piskótatekercs, így sejtettem, hogy nemcsak az ünnepeltek, hanem mindenki más is örülni fog ennek a tortának.
Hozzávalók egy nagy adaghoz (kb. 12 vastagabb szelet tortához)
- 8 tojás
- csipetnyi só
- 8 evõkanál liszt
- 8 evõkanál cukor
- 8 evõkanál víz
- 1 csomag sütõpor
- a kenéshez lekvár
- 1 nagy pohár natúr joghurt (450 g)
- 0,5 liter habtejszín (nálam Hulala)
- 3 csomag Dr. Oetker Expressz zselatin fix
- porcukor ízlés szerint (nálam az édesített Hulala miatt kb. 2 evõkanálnyira volt szükség)
- kb. fél kg tisztított, magozott, apróra vágott sárga- és õszibarack vegyesen
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd apránként beledolgozzuk a sütõporral összeszitált lisztet és a tojásfehérje habot. Óvatosan dolgozzuk össze csomómentesre, hogy ne törjön szét a hab.
Két darab normál méretû (nem gáztepsi) sütõedényt, tepsit kibélelünk sütõpapírral. A masszát két egyforma részre osztjuk és belesimítjuk a tepsikbe. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 20 perc alatt egymás után kisütjük a piskótákat (vagy légkeveréses sütõben akár egyszerre). Tûpróbával ellenõrizzük, hogy elkészültek-e.
Két darab tiszta konyharuhát bevizezünk, kicsavarjuk és kiterítjük a konyhapultra. Erre ráfordítjuk az elkészült, forró piskótákat, lehúzzuk róluk a sütõpapírt és szorosan belecsavarjuk a nedves konyharuhába. Így hagyjuk kihûlni.
Miután kihûltek, kitekerjük, megkenjük õket lekvárral, újra felcsavarjuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk. A háromnegyed részével kibélelünk egy folpackkal beborított félgömb alakú tálat.
A krémhez elõször a habtejszínt verjük fel, méghozzá úgy, hogy félidõben hozzáadjuk a zselatin fixet majd a cukrot is. Belekeverjük a joghurtot, végül a gyümölcsöt és jól összedolgozzuk. Kemény állagú de kenhetõ krémet kell kapnunk. Beleöntjük a piskótatekerccsel kibélelt tálba, elsimítjuk a tetejét. Végül az egészet kirakjuk a maradék tekercsekkel. Ez lesz majd a tortánk talpa. Ráhajtjuk a folpack lelógó széleit és egy éjszakára hûtõbe tesszük.
Másnap kihajtjuk a folpack szélét, a tál szájára egy nagy méretû tortatálat szorítunk és az egészet megfordítva kiborítjuk a tortánkat. Ha jól dolgoztunk, egy stabilan álló, szép félgömb alakú tortát kell kapnunk. Eltávolítjuk róla a folpackot és már tálalhatjuk is. Díszíthetjük további tejszínhabbal.
Nagyon örülök, hogy a Charlotte torta mellett döntöttem, mert ahogy számítottam rá, mindenkinek nagyon ízlett. Másnapra már híre-hamva sem volt a tortának. :)
A tortakészítés az én feladatom volt és egy icipici kihívás elé állított. Anyukámnak ugyanis néhány hete volt egy epekõ mûtéte és még tart a 6 hetes diétája. Szerencsére sem a mûtét elõtt sem utána nem volt semmilyen panasza, így nem tartottam attól, hogy ha egy könnyed tortát választok, akkor az bármilyen problémát fog okozni neki.
Egy joghurtos-gyümölcsös krémmel töltött Charlotte torta mellett döntöttem, figyelembe véve a család többi tagjának az ízlését is. Nagy kedvenc a piskótatekercs, így sejtettem, hogy nemcsak az ünnepeltek, hanem mindenki más is örülni fog ennek a tortának.
Hozzávalók egy nagy adaghoz (kb. 12 vastagabb szelet tortához)
- 8 tojás
- csipetnyi só
- 8 evõkanál liszt
- 8 evõkanál cukor
- 8 evõkanál víz
- 1 csomag sütõpor
- a kenéshez lekvár
- 1 nagy pohár natúr joghurt (450 g)
- 0,5 liter habtejszín (nálam Hulala)
- 3 csomag Dr. Oetker Expressz zselatin fix
- porcukor ízlés szerint (nálam az édesített Hulala miatt kb. 2 evõkanálnyira volt szükség)
- kb. fél kg tisztított, magozott, apróra vágott sárga- és õszibarack vegyesen
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd apránként beledolgozzuk a sütõporral összeszitált lisztet és a tojásfehérje habot. Óvatosan dolgozzuk össze csomómentesre, hogy ne törjön szét a hab.
Két darab normál méretû (nem gáztepsi) sütõedényt, tepsit kibélelünk sütõpapírral. A masszát két egyforma részre osztjuk és belesimítjuk a tepsikbe. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 20 perc alatt egymás után kisütjük a piskótákat (vagy légkeveréses sütõben akár egyszerre). Tûpróbával ellenõrizzük, hogy elkészültek-e.
Két darab tiszta konyharuhát bevizezünk, kicsavarjuk és kiterítjük a konyhapultra. Erre ráfordítjuk az elkészült, forró piskótákat, lehúzzuk róluk a sütõpapírt és szorosan belecsavarjuk a nedves konyharuhába. Így hagyjuk kihûlni.
Miután kihûltek, kitekerjük, megkenjük õket lekvárral, újra felcsavarjuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk. A háromnegyed részével kibélelünk egy folpackkal beborított félgömb alakú tálat.
A krémhez elõször a habtejszínt verjük fel, méghozzá úgy, hogy félidõben hozzáadjuk a zselatin fixet majd a cukrot is. Belekeverjük a joghurtot, végül a gyümölcsöt és jól összedolgozzuk. Kemény állagú de kenhetõ krémet kell kapnunk. Beleöntjük a piskótatekerccsel kibélelt tálba, elsimítjuk a tetejét. Végül az egészet kirakjuk a maradék tekercsekkel. Ez lesz majd a tortánk talpa. Ráhajtjuk a folpack lelógó széleit és egy éjszakára hûtõbe tesszük.
Másnap kihajtjuk a folpack szélét, a tál szájára egy nagy méretû tortatálat szorítunk és az egészet megfordítva kiborítjuk a tortánkat. Ha jól dolgoztunk, egy stabilan álló, szép félgömb alakú tortát kell kapnunk. Eltávolítjuk róla a folpackot és már tálalhatjuk is. Díszíthetjük további tejszínhabbal.
Nagyon örülök, hogy a Charlotte torta mellett döntöttem, mert ahogy számítottam rá, mindenkinek nagyon ízlett. Másnapra már híre-hamva sem volt a tortának. :)
A szülinaposoknak még egyszer nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánok! :)