Barackos-csokis fonott kalács
sponsored links
A hagyományos, megszokott fonott kalácsot idõnként érdemes kicsit megvariálni, feldobni valamivel. Nálunk most aszalt sárgabarackdarabkák és étcsokicseppek kerültek bele és nagyon szerettük. A tésztájában viszonylag kevés cukor van, ezért a tetejét érdemes cukorral megszórni. Ez lehet fehér kristálycukor, vagy aranybarna nádcukor, sõt, jégcukorral megszórva is nagyon mutatós tud lenni. A recept megjelent a Kifõztük áprilisi számában is, sok sikert hozzá!
Hozzávalók:
a tésztához:
- 2,5 dl tej
- 6 dkg kristálycukor
- 3 dkg élesztõ
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- 50 dkg liszt
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg étcsokicsepp
- 5 dkg aszalt sárgabarack
a tetejére:
- 1 tojássárgája
- 3 evõkanál barnacukor
- A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a cukrot, felét a dagasztótálba öntöttem.
- Másik felébe belemorzsoltam az élesztõt és hagytam felfutni.
- A dagasztótálban lévõ tejhez hozzáadtam a feldarabolt vajat, az összekevert tojást és tojásfehérjét.
- Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót és a felfutott élesztõt és szép, egynemû tésztává dagasztottam.
- Meleg helyen a duplájára kelesztettem.
- Lisztezett gyúródeszkán átgyúrtam, beledolgozva a csokicseppeket és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot is.
- Három részre osztottam, rudakká sodortam, hármas fonással összefontam.
- Egy nagyobb, kb. 3 liter ûrtartalmú püspökkenyérformát sütõpapírral kibéleltem, belehelyeztem a kalácsot és hagytam szépen megkelni.
- Végül lekentem a tetejét az 1-2 kanálnyi hideg vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórtam a barnacukorral.
- Elõmelegített, 200 fokos sütõben bõ félóra alatt készre sütöttem. (Ha túlzottan pirulna a teteje, félidõben takarjuk le alufóliával vagy sütõpapírral.)