BARACK-ZAMAT, ÜVEBE ZÁRVA...

2012-07-31

sponsored links


Pár nap pihenõ után vagyok ismét... :o)  Kicsit nyaralgattunk itt-ott, de csak itthoni vizeken, képek majd késõbb. Idén is mint minden évben, ilyenkor Júliusban, beindul a lekvár fõzés. Ahogy érnek a gyümölcsök, úgy telnek meg sorban a kamra polcai. Éppen néztem, hogy a boltban, egy hagyományos nagyságú baracklekvár, közel 600,- forintba kerül, és tuti nem olyan finom, mint a házi, saját készítésû. Abban tényleg benne van maga a friss gyümölcs, a nyári zamatos ízével. Nem mondom, nem kis fáradtság a munka vele, de megéri. Milyen jó egy téli estén, a frissen kisütött palacsintákba belekenni az aranyló gyümölcsízt.. Sorjában így jönnek az üvegek a polcon: eper, málna, sárgabarack, fekete szeder, õszibarack és a végére, majd a szilva... Tetemes mennyiség inkább a sárgabarackból kell, mert nálunk az a sláger... A legutóbb mikor ezt fõztem, a végére maradt egy fél üvegnyi. Gondoltam nem rakom el, had kóstolják meg az idei termést... Az én Jancsim, mikor meglátta, máris leszelt egy karéj friss kenyeret, és elõvette a vajat. Na, gondoltam, ez most alaposan meg lesz kóstolva... Tettem-vettem a nappaliban, minek után arra leszek figyelmes, hogy az én drága jó életem, nem a vajas kenyérre kenve ette a lekvárt, hanem nemes egyszerûséggel, "itta" az üvegbõl, a kenyér mellé az édes nedût...Mondom neki: Te ! Ha így haladunk a kóstolással, télire már nemigen fog maradni belõle egy csepp sem..., mehetek megvenni majd a boltit!... Jó-jó -mondta-, de ez olyan finom lett ! Na, ezért kell nálunk a tetemes mennyiség... Nálam úgy ...

Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2012/...

sponsored links

Keres?s