Banános tönkölygríz/Bananen-Dinkelgrieß
sponsored links
Text unten auch auf Deutsch
Vásárlásaim alkalmával azon kívül, hogy igyekszem a hazai termékeket elõnyben részesíteni, mostanában nagy gondot és idõt fordítok arra is, hogy nagyító alá vegyem az áruk minõségi védjegyeit is. Ezen a téren eddig viszonylag amatõr voltam, de szerencsére a kezembe jutott egy, az osztrák Greenpeace (környeztevédõ szervezet) által összeállított lista, amin a különbözõ minõségi védjegyek vannak felsorolva, osztályozva.
Ennek fókuszában elsõsorban a környezet áll, de fontosak a szociális szempontok és az állatok védelmével kapcsolatos eljárások is.
Vagyis, e szerint, mindentõl függetlenül elhihetjük, hogy bio minden, az EU szabályok szerint elõírt, "Bio" jelzésû termék.
Példának okáért itt tiltott a géntechnológia, illetve a mûtrágyák használata.
Ezen minõségi védjegyek ismerete nagyon hasznos lehet a vásárlás során.
Nekem eddig nem sokat mondtak ezek a védjegyek, sõt nem is igazán figyeltem rá. Ha mégis ránéztem és ráismertem, egy számomra ismert védjegyre, azt hittem, ha ezt veszem jót teszek vele, de nem tudtam, hogy ez nem minden esetben igaz.
Az ilyen információk, mint ez a lista is, a vásárlásnál nagyon sokat segíthetnek és még akkor is megszívlelendõk, ha termékeik valamivel drágábbak a többinél.
Környezetünk és ezáltal gyermekeink is meg fogják köszönni nekünk a jövõben, ha figyelünk erre.
Ennek jegyében most egy indiai beütésû, vegetáriánus banános finomság bio hozzávalóit sikerült beszereznem. A recept Kicsi Vú blogjáról való, rendszeresen készítem, nagyon szeretjük.
Hozzávalók 2-3 személy részére:
6 dkg bio vaj
8 dkg bio tönkölydara
3 dl bio tej
3 dkg bio nyers nádcukor
csipet só
3 dkg bio mazsola
1 kk bio örölt kardamom
1 bio érett banán
2 tk bio citromlé
2,5 dkg bio dió
1 dkg bio fenyõmag (elmaradhat)
Egy vastagabb aljú fazékban a vajat megolvasztjuk.
Beleadjuk a darát és alacsony lángon, rendszeresen megkeverve, szép aranybarnára pirítjuk.
Egy másik fazékban a tejhez hozzákeverjük a cukrot, csipet sót, mazsolát és felforraljuk.
A megpirult darához nagyon óvatosan, adagonként hozzáadjuk a mazsolás tejet, megszórjuk a kardamommal, belekeverjük a villával összenyomkodott banánt, megöntözzük a citromlével és pár percig, alacsony lángon fõzzük.
A diót (fenyõmagot) szárazon serpenyõben megpirítjuk és a kész grízre szórjuk.
Mindennek legvégén egy csésze nagyon finom bio kávéval tettem a délutánt még különlegessebbé.
***
Wenn ich im Supermarkt einkaufen, achte ich nicht nur darauf, dass die Lebensmittel Großteils aus der Region stammen. Auch die auf den Produkten angebrachte Gütezeichen werden von mir mittlerweile unter die Lupe genommen. Bislang war es für mich nicht immer einfach zwischen den einzelnen Gütezeichen zu unterscheiden ? bei so vielen Kennzeichnungen ist das aber auch kein Wunder. Jetzt ist mir jedoch eine gute Orientierungshilfe untergekommen. Die Umweltschutzorganisation Greenpeacehat eine Liste erstellt und mehrere Kennzeichnungen bei Lebensmitteln bewertet. Hier lag der Fokus vor allem auf die Umwelt, aber auch Sozialkriterien und Tierwohl spielten eine Rolle. Kurz gesagt: Bio kann ohne Wenn und Aber vertraut werden, denn laut EU-Regelung müssen alle als ?Bio?gekennzeichneten Produkte, tatsächlich bio sein. Beispielsweise sind hier Gentechnik oder chemische Düngemittel verboten. Gütezeichen wie ?Bio Austria? oder das AMA-Bio-Siegel sind somit sehr empfehlenswert. Andere Gütezeichen, wie das Fisch-Siegel MSC oder UTZ werden jedoch als nicht vertrauenswürdig eingestuft.
Solche Informationen können also beim Einkaufen auf jeden Fall sehr hilfreich sein, auch wenn das eine oder andere Produkt vielleicht mal etwas teurer dadurch ist. Unsere Umwelt und damit auch unsere Kinder werden es uns danken.
Gütezeichen-Bewertungen: hier klicken!