Banános-marcipánkrémes szelet
sponsored links
Nagyon ritkán készítek banános süteményt, mert a családunk egyik tagja sem rajong ezért a gyümölcsért. Szeretjük, de valahogy mégse a kedvencünk. Pedig hogy imádtam gyerekkoromban! Emlékszem, rendszerint 1 órán át majszolgattam, annyira sajnáltam gyorsan befalni. Aztán, ahogy sok minden más, a banán is megszokott és egész évben elérhetõ gyümölccsé vált, és már nem volt többé érdekes. Most mégis megkívántam, és vettem is pár darabot, amibõl most ezt a sütit sütöttem egy német oldalon talált recept alapján, és csak annyit változtattam rajta, hogy egy kicsivel kevesebb vajat tettem bele. Így is van benne rendesen. :)
Nagyon jó választásnak bizonyult, mert egyrészt nagyon finom, másrészt tetszetõs és jópofa ezekkel a krémpöttyökkel a tetején, harmadrészt pedig nem bonyolult elkészíteni. A marcipán nagyon hangsúlyosan érezhetõ, mégsem túl édes. Nálam a banán ebben a formában mindenképp nyerõ.
Hozzávalók 10-12 szelethez (35 x 23,5 cm-es tepsihez):
Tésztához:
4 tojás
10 cukor
csipet só
8 dkg liszt
6 dkg õrölt mogyoró
1 tk õrölt fahéj
Krémhez:
? vaníliarúd
5 dl tej
1 ek cukor
1 tojás sárgája
1 cs. vaníliás pudingpor
20 dkg cukrozott marcipánmassza
22 dkg vaj
3 banán
4 ek narancslé
kakaópor a díszítéshez
elkészítés:
- A tojásokat a sóval és a cukorral (robotgép habverõjével) pár perc alatt fehéredésig keverjük, olyan habosra, mint a piskótát.
- A lisztet elvegyítjük a mogyoróval és a fahéjjal, és a tojásos-cukros masszához forgatjuk.
- Egy tepsibe sütõpapírt fektetünk, a tésztát egyenletesen belesimítjuk és elõmelegített sütõ alsó harmadában készre sütjük. (Én viszonylag nagy tepsiben sütöttem, így lapos piskótát kaptam, amit nem kellett lapjában megfelezni.)
- Ha megsült, levesszük róla a sütõpapírt, rácson hagyjuk kihûlni, majd hosszában félbevágjuk.
- A vaníliarudat hosszában bemetsszük, magjait kikaparjuk és 4,5 dl tejjel együtt felforraljuk.
- A maradék tejben elkeverjük a cukrot, a tojássárgáját és a pudingport, és a forrásban lévõ tejhez adva, folyamatosan kevergetve krémmé fõzzük.
- A marcipánt nagy lyukú reszelõn lereszeljük, 20 dkg vajat kis kockákra vágunk, és egymás után mindkettõt a forró krémhez keverjük. A marcipános krémet langyosra hûtjük, majd háztartási fóliával letakarva 1 órára hûtõbe tesszük.
- A banánokat hosszában félbevágjuk és egy nagyobb serpenyõben, vágott felükkel lefelé a vajon aranybarnára sütjük. Kihûtjük. A narancs levét kifacsarjuk.
- A banánokat hosszában az alsó süteménylapra sorakoztatjuk, a marcipános krém felét rásimítjuk, rátesszük a másik süteménylapot és ecset segítségével megkenjük narancslével.
- A maradék krémet habzsákba töltjük és szorosan egymás után pöttyöket nyomunk a tésztára.
- A süteményt 1 órára hûtõbe tesszük, tálalás elõtt felszeleteljük és meghintjük kakaóporral.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 15 perc