Banános-mandulás tallér
sponsored links
Nemrég a rokonoktól banánt és csokoládét kaptunk ajándékba, mert tudják, hogy jobban örülök az ilyen ajándéknak, mint a kész desszertnek. Így legalább azt süthetek belõle, amit csak akarok. :)
A banánok a hûtõben várták a sorsukat, és a szép sárga héjuk már igencsak barnára váltott. Ideje volt felhasználni. Mivel valami aprósütire vágytam, ezt a kekszet sütöttem ki az ajándék, ill. az itthon lévõ hozzávalókból. A tetejüket eredetileg nem így akartam díszíteni, de sütés közben eltûnt a golyókba nyomott lyukacska, így oda már nem nyomhattam bele az olvasztott csokoládét. Helyette ezt a mintát ötlöttem ki, és a kísérlet úgy megtetszett, hogy végül az összes süti ilyen ruhát kapott. :D Tea vagy kávé mellé jó választás lehet, de önmagában eleszegetve is kellemes. :)
A banánok a hûtõben várták a sorsukat, és a szép sárga héjuk már igencsak barnára váltott. Ideje volt felhasználni. Mivel valami aprósütire vágytam, ezt a kekszet sütöttem ki az ajándék, ill. az itthon lévõ hozzávalókból. A tetejüket eredetileg nem így akartam díszíteni, de sütés közben eltûnt a golyókba nyomott lyukacska, így oda már nem nyomhattam bele az olvasztott csokoládét. Helyette ezt a mintát ötlöttem ki, és a kísérlet úgy megtetszett, hogy végül az összes süti ilyen ruhát kapott. :D Tea vagy kávé mellé jó választás lehet, de önmagában eleszegetve is kellemes. :)
Hozzávalók 32 darabhoz:
Tésztához:
20 dkg banánpép
20 dkg kristálycukor
12 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 ek. citromlé
20 dkg félfogós búzaliszt
15 dkg búza rétesliszt
15 dkg õrölt mandula
8 g sütõpor
Továbbá:
5 dkg finomítatlan nádcukor a forgatáshoz
6 dkg étcsokoládé (50% kakaótartalmú)
1 tk. napraforgóolaj
elkészítés:
- A cukrot összekeverjük a langyosra hûlt olvasztott vajjal, a felvert tojással, majd hozzádolgozzuk a citromlével ízesített banánpépet.
- Beleforgatjuk a mandulával, sütõporral vegyített lisztkeveréket, és folpackkal letakarva hûtõben pihentetjük pár órát vagy egy éjszakát.
- A masszából nedves kézzel diónyi méretû golyókat formázunk, mindegyiket megforgatjuk a nádcukorban, és sütõpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk egymástól távolabb. (Egy tepsire 16 db keksz fér.)
- A golyókat kissé ellapítjuk, majd elõmelegített sütõben megsütjük. A kisült kekszeket 1-2 percig a tepsin hagyjuk, majd rácsra szedve teljesen kihûtjük.
- A tetejükre olajjal kevert olvasztott csokoládéból csíkokat rajzolunk, és miután megszáradt rajtuk a minta, tálaljuk.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: hõlégkeverés
sütési idõ: kb. 12 perc