Banános-karamelles muffin
sponsored links
Talán nem túl megszokott dolog, hogy karácsonyra muffint készítsünk, de néha lehet szakítani a hagyományokkal, és kipróbálhatunk valami merõben újat. Ez a muffin biztos, hogy mindenkinek ízlene. Boldog karácsonyt kívánok! :)
Banános-karamelles muffin
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz): 13-13 dkg vaj és cukor, 2 tojás, 1 csipet só, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütõpor, 2 érett banán, 1-1,2 dl tej;
a karamellhez: 4 evõkanál cukor, 4 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 banán;
a krémhez: 1 tojásfehérje, 3 evõkanál cukor, 2 evõkanál víz, 15 dkg mascarpone, 1 dl habtejszín, 1 csipet só;
továbbá: ezüst cukorgyöngy, esetleg aszalt banán.
Elkészítése: Elõször elkészítjük a karamellt. Ehhez világosra karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, és felöntjük a tejszínnel. Kavargatva felforraljuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon, és krémes masszát kapjunk. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihûlni. Miután kihûlt és besûrûsödött, félreteszünk belõle 3 evõkanálnyit, majd a többihez hozzákavarjuk a villával összetört banánt. A tésztához a vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és rendre a sót, a vaníliás cukrot meg a sütõporral elvegyített lisztet is. Végül beleforgatjuk a villával jól összetört banánt, és kicsinként adagolva felhígítjuk a tejjel. A muffinsütõ mélyedéseit kibéleljük papírkapszlival, beleteszünk 1-1 evõkanálnyi masszát, majd mindegyikbe 1-1 teáskanálnyi banános karamellt kanalazunk. Befedjük egy másik adag masszával úgy, hogy a formák kb. ?-ig teljenek meg, majd 180 fokra elõmelegített sütõben, légkeverésen 35-40 percig sütjük. Miután a muffinok kihûltek, kidíszítjük a közben elkészített krémmel. A krémhez keményre verjük a habtejszínt, és hidegbe tesszük. A cukorból és a vízbõl szirupot fõzünk. A tojásfehérjét felverjük a sóval, majd kicsinként hozzáöntjük a tûzrõl levett cukorszirupot, és kemény habbá verjük. Miután kihûlt, beledolgozzuk a mascarponét meg a tejszínhabot, csillagcsöves habzsákba töltjük, és kidíszítjük vele a muffinokat. A félretett karamellt kissé felmelegítjük, és teáskanállal a krém tetejére csorgatunk belõle. Ezüst cukorgyönggyel vagy aszalt banánszeletekkel díszítjük.
ÉÍ - 2017/TÉL