Banános-csokis kuglóf, karamellszósszal
sponsored links
A 200. recept az oldalon!
Egy valódi kényeztetés ez a kuglóf. Ki ne szeretné a banánt és a csokit?! Ez a párosítás abszolút klasszikus, nem hiába imádják annyian.
Ne sajnáljuk az idõt a karamellszósztól, mert attól lesz igazán különleges.
Ha készítünk hozzá karamellszószt, akkor elég hozzá ennyi cukor, pont jó lesz az édessége. Viszont ha nem akarunk a karamellel pepecselni, akkor tegyünk bele 20 dkg cukrot és a tetejét szórjuk meg porcukorral, amikor kihûlt.
Hozzávalók
A kuglófhoz:
- 15 dkg puha vaj
- 2 nagy, érett banán
- 1 púpos ek cukrozatlan kakaópor
- 1 dl tej
- 3 tojás
- 1 tk vanília kivonat
- 15 dkg nádcukor
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütõpor
- 1 dl joghurt
- 9 dkg csokoládé, apróra vágva (ét vagy tej, ízlés szerint)
- csipetnyi só
A karamellhez:
- 1 dl tejszín
- 3 dkg vaj
- 14 dkg kristálycukor
- csipetnyi só
- 2 ek víz
Elkészítés
- A kuglófhoz a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat is.
- Egy kis tálban összekeverjük a lisztet, a sütõport és a sót.
- A banánokat villával szétnyomkodjuk és a tojásos keverékben eldolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a joghurtot és a vaníliát is.
- Felváltva a masszához adjuk kisebb adagokban a lisztet és a tejet, majd mehet bele az aprított csokoládé is.
- A keveréket kétfelé vesszük és az egyik felébe beleforgatjuk a kakaóport.
- Egy 22 cm átmérõjû kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük váltogatva a kétféle masszát.
- 180 °C-ra elõmelegített sütõben kb 60 perc alatt megsütjük. Tûpróba.
- A sütõbõl kivett kuglófot 10 percig még a formában hagyjuk, majd kiborítjuk belõle és hagyjuk teljesen kihûlni.
- A karamellhez a cukrot a vízzel egy magas falú, világos színû kis lábosban, nagy lángon feltesszük forrni. Csakis a legelején keverjük meg, hogy a víz mindenhol érje a cukrot, utána semmiképp se nyúljunk hozzá, különben a cukor kikristályosodik és annyi neki.
- Ha a cukor kellõképpen karamellizálódott, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük. Utána mehet bele a tejszín (de csak óvatosan), adjunk hozzá egy csipetnyi sót és kevergetve fõzzük addig, amíg a megkeményedett karamell újra felolvad és az egész egynemûvé válik.
- Kicsit forralunk rajta, majd kiöntjük kis üveg tálkába vagy kiöntõbe, amiben szeretnénk tálalni. Ahogy hûl, úgy fog egyre sûrûbb lenni, a hûtõben meg fog dermedni, de a mikróban felmelegítve újra folyékony lesz.
- A kihûlt kuglóf tetejét meglocsoljuk karamellszósszal, és minden szeletet is meglocsolunk kedvünk szerint vele.