Banánkenyér (tej- és tojásmentes, vegán)
sponsored links
Nem igazán szeretjük az érett banánt, mindig a lehetõ legzöldebbet vadászom, imádjuk, amikor még éppen csak sárga.
Most viszont kicsit nagyobb mennyiség képzõdött a banánkészletbõl, mint amennyi a felvevõ képességünk, jól beérett néhány, így kénytelen voltam sütni valamilyen süteményt belõle. Most elõször készült banánkenyér, de biztos, hogy az egyik kedvencünk lesz. Selymes, szaftos, kellemesen karakteres ízû.
BANÁNKENYÉR (tej- és tojásmentes, vegán) 25 x 10 cm-es formára
1 evõkanál friss citromlé
100 g nyers nádcukor
150 g teljes kiõrlésû tönkölyliszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütõpor
100 g víz
30 g olaj (hidegen sajtolt, extra szûz)
1. gyújtsuk be a sütõt 180 fokra és olajozzuk, vagy sütõpapírral béleljük ki a sütõformát
2. keverõtálban villával nyomkodjuk pürésre a banánokat és keverjük hozzá a citromlevet
3. mérjük a püréhez a cukrot, a lisztet, a sütõport, a szódabikarbónát, majd a vizet, utána abba az olajat és alaposan keverjük össze
4. öntsük a masszát az elõkészített formába és süssük 25-30 perc alatt aranybarnára
Praktikák:
- a banánnak nem szükséges túlérettnek lenni, elég, ha érett, szép sárga
- az olaj lehet extra szûz olíva, hidegen sajtolt napraforgó, vagy karakteresebb pl. dió-, vagy mákolaj
- fûszerek nélkül is finom, de ízlés szerint fûszerezhetõ (pl. vanília, fahéj, szegfûszeg, gyömbér, kezeletlen citomhéj, stb.)
- kenyérsütõ, vagy õzgerinc formában is süthetõ