Banánhabos kosárkák
sponsored links
Egy hihetetlenül egyszerû, de annál finomabb ebéd utáni desszert. Néhány elfekvõben lévõ alapanyagot szerettem volna elhasználni. A banán magában már nem nagyon fogyott, és egy csomag leveles tészta is lapult a hûtõ sarkában, tegnap ránézve láttam, hogy közeleg a szavatossági idõ vége, így gyorsan fel kellett használni. Ropogós tésztakosár lett belõle, mennyei, könnyû banánhabbal megtöltve. Közeleg az eper és a málna szezonja, szerintem a banán jól helyettesíthetõ majd ezekkel a gyümölcsökkel is. Ha nincs idõnk, kedvünk bonyolultabb sütikre, akkor ez az édesség fél óra alatt összehozható.
Banánhabos kosárkák
Hozzávalók:
8 db-hoz
- 1 cs (275 gr) feltekert leveles tészta
- 3 banán
- 4 dkg méz
- 1 mk õrölt fahéj
- 1 dl habtejszín
- csipet cukor
- 8 tk porcukor
szóráshoz:
- õrölt fahéj
díszítéshez:
- banán
- citromfû
forma kikenéséhez:
- olvasztott vaj
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
- A leveles tésztát kicsomagoljuk. (Ha mélyhûtöttet vettünk, akkor hagyjuk felengedni, majd lisztezett felületen 3-4 mm vastagra kinyújtjuk.)
- Kerek ( kb 10-12 cm-es) kiszúró formával 8 darab korongot szúrunk ki belõle.
- A korongokat méretüknél valamivel kisebb, olvasztott vajjal kikent, kerek sütõformába (pl: tartlett, soufflé stb... - nálam muffin sütõ tepsi) nyomkodjuk.
- Villával megszurkáljuk, sütõpapírt teszünk a kosárkák aljára, nehezéknek babot, rizst vagy sütõgolyót öntünk bõségesen mindegyikbe. (vaksütés)
- A kosárkákat kb 12-15 perc alatt megsütjük, (sütõfüggõ!) akkor jó, ha a széle már picit barnulni kezd.
- Sütõbõl kivéve kissé hûlni hagyjuk, eltávolítjuk a sütõpapírt és a nehezéket, a tésztát kiemeljük a formából, mindegyik kosárka aljába 1 teáskanál porcukrot szórunk, majd rácsra téve teljesen kihûtjük.
- Közben elkészítjük a banánhabot: a tejszínt csipet cukorral kemény habbá verjük.
- A banánok héját lehúzzuk, húsát felkarikázzuk, 8 darabot félreteszünk belõle a díszítéshez, a többit botmixerrel pépesre zúzzuk.
- Hozzáadjuk a folyékony mézet és a fahéjat, majd a felvert tejszínt is óvatosan beleforgatjuk.
- A kihûlt kosárkákat megtöltjük a banánhabbal, meghintjük csipetnyi fahéjjal, mindegyik közepébe 1-1 banánkarikát ültetünk. Citromfû levélkével díszíthetjük (elhagyható)
- Rövid idõn belül fogyasszuk el, mert a krém feláztathatja a tésztát.