Banán
sponsored links
A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk,
valamint azért, mert telítettségérzést ad;
legtöbben azonban egyértelmûen alacsony
ára miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt.
Azt azonban kevesen tudják, hogy
a többi gyümölcshöz hasonlóan, a banán is
rendkívül tápláló és egészséges, továbbá óriási elõnye,
hogy egész évben hozzájuthatunk!
A banán egészségügyi elõnyei:
1. Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.
2. A banán a legmegfelelõbb gyümölcs, ha egyszerû, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén.
3. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.
4. Káliumtartalma a csontjainkat is védi.
5. A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elõ, ha a vizelet kálium-ion szintje megnõ.
6. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytõl.
7. A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.
8. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
9. A banán gazdag a pektin nevû, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
10. A gyümölcs frukto-oligoszacharidot is tartalmaz, amely pro biotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.
11. A frukto-oligoszacharidok egy emésztõenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyag-felszívódást.
12. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyag felszívódást.
13. A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertõzésekkel szemben.
14. A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevû összetevõjének köszönhetõen javítja a kedélyünket.
15. Végül, a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy fõzelék összetevõjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.
Hasznos kiegészítés-cukorbetegek részére:
banán fogyasztása azok számára engedélyezett, akik tisztában vannak a banán szénhidrát-tartalmával és szorgalmasan használják a kis mérlegüket is!
A banán ugyanis csak akkor nem veszélyes, ha a meghatározott szénhidrátmennyiséget nem meghaladóan fogyasztja a cukorbeteg, márpedig a banán nagyon magas szénhidráttartalmát figyelembe véve ez igen kis mennyiség.
A dinnye fogyasztása szintén csak a fegyelmezett cukorbetegek számára megengedett, hiszen ez az a gyümölcs, amelybõl hatalmas mennyiséget is meg lehet enni, nehéz megállni a megengedett adagnál.
A felsoroltakon kívül minden más gyümölcs fogyasztható (figyelembe véve, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak), de csak mérleggel lemért, kikalkulált mennyiségben!
Cukorbeteg nem fogyókúrázhat úgy, hogy fõétkezésre (reggeli, ebéd, vacsora) csak gyümölcsöt eszik!
Hasznos kiegészítés-cukorbetegek részére:
banán fogyasztása azok számára engedélyezett, akik tisztában vannak a banán szénhidrát-tartalmával és szorgalmasan használják a kis mérlegüket is!
A banán ugyanis csak akkor nem veszélyes, ha a meghatározott szénhidrátmennyiséget nem meghaladóan fogyasztja a cukorbeteg, márpedig a banán nagyon magas szénhidráttartalmát figyelembe véve ez igen kis mennyiség.
A dinnye fogyasztása szintén csak a fegyelmezett cukorbetegek számára megengedett, hiszen ez az a gyümölcs, amelybõl hatalmas mennyiséget is meg lehet enni, nehéz megállni a megengedett adagnál.
A felsoroltakon kívül minden más gyümölcs fogyasztható (figyelembe véve, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak), de csak mérleggel lemért, kikalkulált mennyiségben!
Cukorbeteg nem fogyókúrázhat úgy, hogy fõétkezésre (reggeli, ebéd, vacsora) csak gyümölcsöt eszik!