banános csokitorta

2011-02-27

sponsored links

Zsófinak kedden lesz a születésnapja,de nagyon szerettem volna most hétvégén tortát sütni neki.Nem volt egyszerû dolgom,tegnap is késõ estig dolgoztam,és a receptet sem tudtam elõkeresni,nem volt netem:( A recept Chef Vikitõl van,ezer köszönet neki,valóban fantasztikusan finom torta,frissen szeleteltük,nem volt ideje állni :)

Hozzávalók:
-A kávés brownie-hoz:
12 dkg liszt 1 tk. sütõpor 2 tojás 18 dkg cukor 3 ek. cukrozatlan kakaópor 10 dkg vaj 0,5 dl fõzött kávé csipet só
-A töltelékhez:2,5 dl habtejszín 2 ek. cukor 2 ek. cukrozatlan kakaópor 2 banán
-A fõzött csokimázhoz:
5 ek. cukor 1,5 ek. cukrozatlan kakaópor 3 ek. víz 5 dkg vaj

A krémmel kezdjük, mert hûlnie kell. A tejszínt összekeverjük a cukorral és a kakaóporral, majd kevergetve 2 percig fõzzük. Langyosra hûtjük, majd hûtõbe tesszük 1-2 órára, de akár egy éjszakára is. Kihûlés után sûrû, majdnem kenhetõ állagú krémmé szilárdul.
A brownie-hoz összeolvasztjuk a vajat a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kakaós vajat és a kávét, végül a sütõporral összekevert lisztet.
Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütõpapírral kibélelünk(nekem 24cm-es a tortaformám), belesimítjuk a kávés tésztát, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk túl! Lepattintjuk a karimáját, és rácsra téve teljesen kihûtjük, majd hûlést követõen éles késsel kettévágjuk.
A hideg kakaós tejszínbõl robotgéppel néhány perc alatt habot verünk. Nem lesz a megszokott légies tejszínhab, inkább fõzött krémhez hasonlít.(nekem kellett beletenni zselatin fixet)
A brownie alsó lapját megkenjük a tejszín felével, sûrûn kirakosgatjuk a kb. 1-2 cm vastagságúra felkarikázott banánnal. Megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a másik tortalappal. Finoman összenyomkodjuk.
Elkészítjük a csokimázt. A cukrot összekeverjük a kakaóporral, majd a vízzel, kis lángon kevergetve néhány percig fõzzük, míg kicsit besûrûsödik és a cukor elolvad. Hûlni hagyjuk, majd mielõtt teljesen elhûlne, belekeverjük a vajat.
Leöntjük vele a tortát, egyenletesen elsimítjuk az oldalán is, és egy éjszakára hûtõbe tesszük.
Nem volt sem kedvem,sem idõm a csokimáz készítéséhez,így készen kapható,csak felmelegíteni kell csokimázat használtam,de legközelebb a recept szerint csinálom!
(Nekem a krém nem akart sûrûsödni kellõ képpen,ezért tettem bele fél zacsi fixálót)



Folytats a blogon ... csakiskedvtelesbol.blogspot.com/2011/...

sponsored links

Keres?s