Bambuszos, fafülgombás csirke

2017-08-24

sponsored links


















Kínai éttermek klasszikus fogása, negyed óra alatt elkészíthetõ, azaz  kimondottan gyors kategória. Könnyû zöldséges étel, mely még a nagy melegben is jól tud esni. Bár egy kínai étterem receptje alapján készítettem, két összetevõt mégis kihagytam belõle, így bizonyára nem lett pont ugyanolyan az ízvilága, mint az eredetinek, de így is finom volt. Az egyik a kínai só, vagy közismertebb nevén a nátrium-glutamát (E621), amely a keleti konyhákban alapvetõ adalékanyag, ízek fokozására szolgál és megadja az ételnek a jellegzetes umami ízt. Az umami (mennyei íz) a négy alapíz - édes, savanyú, sós és keserû - mellett az ún. "ötödik íz". Mivel bizonyítottan sok betegségre hajlamosít, így szerintem nem éri meg azért a pici plusz ízélményért beletenni az ételbe. A másik a rizsbor, ami meg azért nem került az ételbe, mert nem volt itthon. Gyakran járok ázsiai boltokba vásárolni, többször is a kezembe akadt már, de mindig visszatettem a polcra, egyrészt mert nem olcsó, másrészt pedig csak nagy kiszerelésben kapható, több évbe telne mire el tudnám használni. De az ételhez visszatérve, aki szereti az egzotikusabb ízek, puha, szaftos húsok, roppanós zöldségeket kombinációját, az bátran álljon neki, nem fog csalódni.  


Bambuszos, fafülgombás csirke

Hozzávalók:

  • 1 csirkemellfilé
  • 1/2 arasznyi sárgarépa
  • 1/2 arasznyi kígyóuborka
  • 3-4 db nagy fafülgomba (szárított)
  • maréknyi bambuszrügy (üveges)
  • 3 g fokhagyma
  • 1-2 ek kínai fõzõbor/rizsbor (Shaoxing) - kihagytam, mert nem volt itthon, helyettesíthetõ száraz sherryvel vagy japán szakéval
  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • kukoricakeményítõ
  • cukor
  • bors

sütéshez:

  • bõ olaj

Elkészítése:

  1. A szárított fafülgombát néhány órára langyos vízbe áztatjuk, - én elõzõ éjszaka szoktam - hogy megpuhuljon.
  2. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, pici vizet adunk hozzá, összekeverjük.
  3. Megszórjuk keményítõvel, alaposan összeforgatjuk.
  4. Fél órára hûtõbe tesszük.
  5. A répát meghámozzuk, az uborkát megmossuk, mindkettõt vékony lapocskákra szeleteljük.
  6. A fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
  7. A fafülgombát kisebb darabokra vágjuk.  
  8. Wokban bõ olajat hevítünk, - állandóan kevergetve, hogy ne ragadjanak össze - elõsütjük a csirkemellet.
  9. Amikor kifehéredik leszûrjük róla az olajat, félretesszük.
  10. A wokban kevés olajon fokhagymát pirítunk, hozzáadjuk a bambuszt, fafülgombát, répát és uborkát.
  11. Kevés víz hozzáadásával tovább sütjük, beletesszük az elõsütött csirkehúst is. 
  12. Kevergetés közben fûszerezzük: hozzáadjuk a sót, cukrot, bort és szójaszószt.
  13. Kevés vízzel tovább fõzzük, míg a zöldségek ress-ropogósra puhulnak.
  14. 1 evõkanál keményítõt elkeverünk pici vízzel, besûrítjük vele a wok tartalmát.
  15. Megöntözzük kevés szezámolajjal, hogy szép fényes legyen az étel.
  16. Frissen, forrón tálaljuk.
  17. Könnyû, pergõs, fõtt basmati rizst kínálhatunk hozzá. 

 

Forrás: itt





Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/08/bam...

sponsored links

Keres?s