Balzsamecetes epres tejcsokoládé ganacheos bonbonok

2014-03-17

sponsored links

Avagy végre új recept a blogon! J


Balzsamecet, eper és tejcsoki... J

Mostanában rengeteg dolog történt velem és az ildi KOKKI bloghoz tartozó facebook oldalra ugyan jutott idõm néhány képet feltölteni, de a blogra új recept nem került fel az utóbbi pár napban.  Az okokat napestig sorolhatnám,  de lássunk azért néhány fontos változást a házam táján? JAz utóbbi hetekben intenzív lakáskeresésbe kezdtünk és meg is találtunk a szívünknek tetszõt, amiben egy szupercsinos kis konyha van! Nagy szerencsémre a konyhában ablak is van, ami nagy szó az itteni lakások esetén,  igy továbbra is maradnak a bonyolultabb recepteknél a fázisfotók. J Az új fõhadiszállásunkra május végén költözünk!

Pár hete csatlakoztam a Slow Food Helsinki nevû szervezethez is, akikkel számos kisebb és nagyobb rendezvényre ellátogathattam a bonbonjaimmal és sütijeimmel. Utóbbi több idõmet vitte el, mint elõbbi, de nagyon hasznos volt, hiszen rengetek visszajelzést kaptam arról, hogy milyen édességeket szeretnek az emberek, vagy mit hiányolnak, így ezután picit jobban tudok majd fókuszálni ezekre az ötletekre és igényekre.

További remek hír az is, hogy már nem csak a blogomon találkozhattok a receptjeimmel, hanem minden vasárnap  az ÉletszépítõkÖkokretív Életmód Magazin oldalán is!  Pár hete ugyanis azt a megtisztelõ felkérést kaptam az Életszépítõk oldal csapatától, hogy írjak és fotózzak hozzájuk és vasárnaponként leközlik a receptjeimet a Falatkaland rovatban! JA lehetõséget ezúton is köszönöm, nagyon örülök neki!  Következzen most egy olyan recept tehát, ami elsõként az Életszépítõk oldalon jelent meg, de a családunk és barátaink körében is nagy kedvenc volt. (A recept alapötletét az Édes meglepetések c. könybõl az epres balzsamecetes trüffel (97. o.) adta.)

Hozzávalók: (20 db bonbonhoz.)
(1) A bonbonhüvelyhez:
150-200 g étcsoki (Nálam 70% Fazer étcsoki.)
1%-nyi kakaóvaj
(2) Töltelék:
80 g tejcsokoládé
20 g étcsokoládé
25 g állati tejszín (35%-os)
2 tk glükózszirup
1 tk vaj
150 g fagyasztott eper
2 ek liofilizált eper
1 ek balzsamecet

A bonbonok...
A töltelék:
A friss, vagy fagyasztott eperbõl alacsony fokozaton hevítve folyamatos kevergetés mellett gyümölcspürét készítünk, majd az eredeti térfogat harmadára sûrítjük. A még meleg eperpürét egy sûrû szitán átpasszírozzuk, vagy egy gézen átszûrjük, hogy a koncentrált gyümölcsvelõt elválasszuk a magoktól és hagyjuk kihûlni. Így viszonylag kevés eperpürénk marad majd, de annak olyan íze lesz, de olyan? J
A tejcsokoládét és étcsokit egy nagyobb tálba tördeljük, majd ráöntjük az elõzõleg felforralt tejszínt, a glükózszirupot - ennek hiányában mézet, de nekem az elfogyott - és a vajat, majd néhány percig pihentetjük, esetleg egy kis mikrózással rásegítve és elkeverve egy sima krémet készítünk. Végül hozzáadjuk az eperpürét, a balzsamecetet és az összetördelt liofilizált eperdarabokat is a tejcsokis krémhez, amit szintén alaposan elkeverünk, ha szükséges ismét megmikrózunk, hogy teljesen sima állagú legyen. A tölteléket felhasználás elõtt 1-2 óráig hûtõben pihentetjük.
 
A töltelék...
A bonbonok összeállítása:
Az étcsokit temperáljuk, majd a polikarbonát formát egy puha ronggyal kitöröljük és hajszárítóval átmelegítjük és töltsük tele az olvadt étcsokival. A formát néhányszor veszettül ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbubik eltávozzanak, majd öntsük ki az étcsokit és csokispaklival húzzuk le a felesleget. A formát tegyük 20 percre hûtõszekrénybe, hogy az étcsoki megszilárdulhasson.
A tölteléket kevergessük át és töltsük a kicsokizott forma mélyedéseibe, hagyva helyet a bonbon lezárásához. A formát annyi idõre tegyük ismét hûtõbe, amíg a maradék étcsokit megolvasztjuk és lezárjuk vele a bonbonokat, majd pár percre dobjuk be a hûtõbe és várjunk türelmesen, hogy végre kifordíthassuk az epres csodákat és befalhassuk az elsõ darabokat! J

Szép napot nektek, ildiKOKKI


Sok-sok eper....


Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/03/balzsa...

sponsored links

Keres?s