Bakonyi sertésszelet
sponsored links
Picit idõigényes, de nagyon finom ebéd.
Bakonyi sertésszelet
Hozzávalók / 4 adag:
A húshoz:
800 g sertéscomb (4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet)
100 g füstölt szalonna (csemege)
1 közepes fej vöröshagyma
250 g csiperkegomba (barna)
2 közepes db paradicsom
1 közepes db paprika
0.5 teáskanál fûszerpaprika
fekete bors ízlés szerint (frissen õrölt)
só ízlés szerint
3 evõkanál finomliszt
200 ml tejföl
Köret:
tészta
Mosogatnivaló: túl sok
Elkészítési idõ: 1,5 óra
Elkészítés:
- A combszeleteket kissé kiverjük, és vékonyan besózzuk. 1-1,5 ek lisztben megforgatjuk.
- A szalonnát amilyen apróra csak tudjuk felkockázzuk, és egy fedeles edényben zsírjára sütjük, végül kiszedjük a pörcöket.
- A hússzeleteket a forró zsírban mindkét oldalukon pár perc alatt kisütjük, kivesszük a zsírból, és félretesszük.
- Ezután beletesszük a felszeletelt gombát, kevergetjük, és hagyjuk, hogy elpárologjon a leve, majd kiszedjük.
- Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a zsírban.
- A héjától megtisztított paradicsomoknak kinyomkodjuk a magjait, majd apróra felvágjuk. A paprikával ugyanígy járunk el, és mindkettõt hozzáadjuk a hagymához.. Sózzuk, borsozzuk, paprikát szórunk rá, majd kb. 3 dl vizet öntünk rá. Forraljuk kb. 4-5 percig. Ezután visszatesszük a hússzeleteket, beleforgatjuk, lefedjük az edényt, és hagyjuk, míg a hús szépen megpuhul (Kb. 10 -15 perc).
- Ezalatt megfõzzük a tésztát.
- A lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük.
- A behabarás elõtt kiszedjük a hússzeleteket a lébõl (hogy ne legyenek útban), kissé felhigítjuk a forró szafttal a tejfölt, elkeverjük, majd a forrásban lévõ hússzafthoz öntjük. Folyamatosan keverve újból felforraljuk, visszatesszük a hússzeleteket, azokat alaposan beleforgatjuk, majd a gombát az esetleg képzõdött levével együtt, és néhány perc forralás után készen vagyunk.
- A kifõtt tésztával tálaljuk.