Bakonyi csirketokány
sponsored links
Bakonyi létemre ezt a receptet nem otthon tanultam. Exférjem anyukájának volt ez a specialitása, tõle lestem el, és a mai napig az egyik nagy kedvencem. Egyszerû is, és mégis nagyon finom.
Hozzávalók:
25 dkg kockázott bacon
30 dkg gomba
70 dkg csirkemellfilé / sertéskaraj
só
bors
pirospaprika
4-5 ek liszt
1-2 ek olaj
Elkészítés:
A bacont kis lángon 1-2 ek olajon kisütjük. Nem kell kiszárítani, de azért süljön ki belõle a zsír és szép aranybarna legyen. Közben a csirkét felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk és beleforgatjuk lisztba. (sertés esetén egyszerûen a karajt klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk).
Amikor a szalonna kisült, szûrökanállal kimerjük és félretesszük. A hátramaradt zsírban a lisztbe forgatott húsokat kistüjük (a csirkét egyben tettem bele, de a sertésnél úgy kell, mint a natúr szeletet, tehát 2-3 darbonként sütjük, kiszedjük, ha szükséges, itt zsiradékot is pótlunk). Közben a gombát megmossuk és feldaraboljuk ízlés szerinti méretekre, de túl apró ne legyen, mert még jocskán összeesni. Amikor a külsejük aranybarnás lesz, ezeket is kiszedjük, lecsöpögtetjük majd félretesszük.
A lisztes zsírban bedobjuk a gombát, picit lepirítjuk, majd némi vízzel, ha szükséges felöntjük, és pároljuk, hogy kissé összeszottyadjon. Közben sózzunk, borsozzuk.
Amikor már kellõen átpirult a gomba is, megszórjuk tisztességesen pirospaprikával, majd némi vizzel felengedjük, hogy ne keseredjen meg. Hozzáadjuk az elõsütött húst és a bacont is, majd lefedve puhára fõzzük. Ha szükséges, adjunk mlég hozzá vizet, és ki mennyire szereti, de én úgy szoktam, hogy annyi vizet adok hozzá, hogy még 1-2 ek liszttel sûríteni tudjam, mert így egy igazán krémes és bõséges szószt kapok.
Azon melegében tálalható fõtt tésztával, galuskával vagy épp friss vagy pirított nyerskrumplis gombóccal is. Nálunk most ez utóbbi lett a befutó. :)
Tejföllel gazdagíthatjuk, de én mellé szoktam adni, és nem belekeverni, mert úgy hamarabb romlana meg (nem mintha lenne ideje, de na... :) )
Nagyobb adag is készíthetõ, fagyasztható, hosszan eláll hûtõben is, és melegíthetõ is.
Hozzávalók:
25 dkg kockázott bacon
30 dkg gomba
70 dkg csirkemellfilé / sertéskaraj
só
bors
pirospaprika
4-5 ek liszt
1-2 ek olaj
Elkészítés:
A bacont kis lángon 1-2 ek olajon kisütjük. Nem kell kiszárítani, de azért süljön ki belõle a zsír és szép aranybarna legyen. Közben a csirkét felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk és beleforgatjuk lisztba. (sertés esetén egyszerûen a karajt klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk).
Amikor a szalonna kisült, szûrökanállal kimerjük és félretesszük. A hátramaradt zsírban a lisztbe forgatott húsokat kistüjük (a csirkét egyben tettem bele, de a sertésnél úgy kell, mint a natúr szeletet, tehát 2-3 darbonként sütjük, kiszedjük, ha szükséges, itt zsiradékot is pótlunk). Közben a gombát megmossuk és feldaraboljuk ízlés szerinti méretekre, de túl apró ne legyen, mert még jocskán összeesni. Amikor a külsejük aranybarnás lesz, ezeket is kiszedjük, lecsöpögtetjük majd félretesszük.
A lisztes zsírban bedobjuk a gombát, picit lepirítjuk, majd némi vízzel, ha szükséges felöntjük, és pároljuk, hogy kissé összeszottyadjon. Közben sózzunk, borsozzuk.
Amikor már kellõen átpirult a gomba is, megszórjuk tisztességesen pirospaprikával, majd némi vizzel felengedjük, hogy ne keseredjen meg. Hozzáadjuk az elõsütött húst és a bacont is, majd lefedve puhára fõzzük. Ha szükséges, adjunk mlég hozzá vizet, és ki mennyire szereti, de én úgy szoktam, hogy annyi vizet adok hozzá, hogy még 1-2 ek liszttel sûríteni tudjam, mert így egy igazán krémes és bõséges szószt kapok.
Azon melegében tálalható fõtt tésztával, galuskával vagy épp friss vagy pirított nyerskrumplis gombóccal is. Nálunk most ez utóbbi lett a befutó. :)
Tejföllel gazdagíthatjuk, de én mellé szoktam adni, és nem belekeverni, mert úgy hamarabb romlana meg (nem mintha lenne ideje, de na... :) )
Nagyobb adag is készíthetõ, fagyasztható, hosszan eláll hûtõben is, és melegíthetõ is.