Bakonyi betyárleves
sponsored links
Idén is megrendeltem magamnak a Nõk Lapja Konyha elõfizetést, mert mindig olyan jó ötleteket kapok innen, legyen szó komolyabb fogásokról, ünnepi ételekrõl, süteményekrõl, diétás fogásokról, vagy tartalmas levesekrõl. Hétköznap nem feltétlen fõzünk mindig levest, inkább akkor van, ha hétvégérõl maradt, de olyankor mindig kell legyen az asztalon, kislányom meg is kérdezi, hogy csak egy fogás van? - ha véletlen elmaradna a leves.
A januári újságban csak levesek szerepelnek és itt aztán van mindenféle, kinek mihez van kedve. Hétvégén egybõl kettõt ki is próbáltam és mindkettõ nagyon ízlett az egész családnak: szombaton bakonyi betyárlevest fõztem, vasárnap pedig kéksajtos burgonyakrémlevest.
Hozzávalók:
10 dkg szalonna
2 fej vöröshagyma
40 dkg sertéscomb
30 dkg csiperkegomba
só, bors
1 tk.piros paprika
2 dl tejföl
2 ek. liszt
Elkészítési idõ: 90 perc
Elkészítési idõ: 90 perc
Az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára pirítom, majd megfonnyasztom benne a szintén apróra kockázott hagymát és hozzáadom utána a kockázott sertéscombot (ennyi kockázást :). Addig pirítom, míg elveszti nyers színét, majd ezután beledobom a cikkekre vágott gombát (nekem sikerült nagyon apró szemût vennem, így azokat csak félbe vágtam), megszórom a fûszerpaprikával, ízesítem sóval és borssal és felöntöm annyi vízzel amennyi éppen ellepi, majd közepes lángon nagyjából 1 órán át fõzöm, amíg a hús megpuhul (közben az elpárolgott vizet folyamatosan pótolom).
Amikor már a hús majdnem puha, hozzáadok még egyszer ennyi vizet, a tejfölt csomómentesre keverem a liszttel, amit egy kevés levessel hígítok és behabarom vele az ételt. Egyet forralok rajta és már tálalhatom is.