Baileys trüffel
sponsored links
Az ihlet, hogy baileys trüffelt készítsek a Geschenke aus der Küche (itt) könyvecskébõl jött, ahol láttam egy nagyon jó whisky praliné receptet. Whisky sajnos nem volt a szekrényben, de volt baileys, gondoltam egyet és baileys trüffelt készítettem a recept alapján. Mondjuk, az eredeti recepten is változtattam, mert az túl nagy mennyiség volt.
Azt hiszem, inkább úgy kellene fogalmaznom, hogy inspirált ez a német, kreatív ötletekkel teli könyvecske. Jó ötletadó volt, mert nagyon finom, lágy krémet kaptam és a csokoládé harmonikusan illeszkedett a baileys kellemes ízével.
Hozzávalók: 29 db trüffel készült
- 10 dkg tejcsokoládé (Choceur Aldi)
- 10 dkg étcsokoládé (J. D. Gross Ecuador Lidl)
- 60 ml tejszín
- 50 ml baileys
- 2 dkg puha vaj
- 12 gr akácméz
Burok:
- 10 dkg étcsokoládé (65 %-os Choceur Aldi)
- 1 gr kakaóvaj por
- kakaó, ill. porcukor
Készítés:
- A tejszínt a mézzel gyöngyözésig melegítem.
- A csokit apróra töröm és felolvasztom és felolvasztom a csokiolvasztó gépben.
- Apránként a csokihoz öntöm a meleg, mézes tejszínt.
- Ha a krém hõmérséklete elérte a 35 fok-ot beleteszem a puha vajat és jól átkeverem.
- Hozzáadom a baileys-t és átkeverem.
- Zárható dobozban, formázható állapotig, a hûtõbe teszem.
Formázás:
Vékony mûanyag kesztyût húzok a kezemre. A krémbõl golyókat formázok gyors mozdulattal. Ismét hûtõbe teszem a megformázott krémet.
A burokhoz a csokit felolvasztom, temperálom.
Az apró darabokra tört csokit felolvasztom a csokiolvasztó gépben vagy víz-gõz fölött. (40-45 fok)
Állandó keverés mellett lehûtöm. (34-35 fok)
Beleteszem a kakaóvaj port és alaposan átkeverem. Ha a csoki elérte a munkahõmérsékletet (31-32 fok) kezdhetek dolgozni vele.
A kezemre ismét kesztyût húzok, azt bekenem egy kevés temperált csokival és a trüffel golyókat jól bekenem vele. Így egy kicsit rusztikus felületet kapok. Beleejtem a kakaóporba vagy a porcukorba és átgörgetem. Ha mindegyik kész, zárható dobozban hûvös helyre teszem. Ha kellõ mértékben megszilárdult a trüllel, akkor egyenként beleteszem egy szûrõbe, átgörgetem, hogy a felesleges kakaópor ill. a porcukor lejöjjön róla. Zárható dobozban, hûtõben tárolom.