Baglyos torta

2014-02-24

sponsored links

Ugye milyen helyes? Mostanában fénykorát éli a bagoly mánia! Mi lehet az oka, nem tudom.

Tény azonban, hogy bizonyos formákban én is szeretem a baglyokat és ha rászánod magad az ilyen fajta díszítésre, rájössz nem is olyan nehéz!

Akarva, akaratlanul is eszembe jutott a bagoly készítése közben egy nagyon pozitív figura, aki nem csak szereti, ismeri is a baglyokat ? Õ a Táblácskák nagymestere: Robi. Valahol ez a torta neki is készült! :)

IMG_8474

Ezt a tortát imádtam készíteni. Egyszerûen fantasztikus volt, ahogy felrakosgattam a tollait, és elkészült a felhõs égbolt borítás, a faág, ami körbefut a torta körül, majd ráült a bagoly??..

Kezdjük a torta belsejével.

3 tojásos olajos piskótát sütöttem egy 22 cm átmérõjû kapcsos tortaformában.

Barackos-tejszínes túrókrém:

50 dkg túró

15 dkg porcukor

4-5 dl habtejszín

citromhéj, vanília

2 gr zselatin

ízlés szerinti mennyiségû felezett barack (konzerv) felkockázva

IMG_8480

A túrót áttörjük.

Összekeverjük a porcukorral, citrommal és vaníliával.

A zselatint beáztatjuk 10 gr hideg vízbe, majd mikróban néhány másodperc alatt feloldjuk.

A habtejszínt felverjük jó kemény habbá (fele lehet állati tejszín), majd óvatosan hozzácsurgatjuk vékony sugárban a felolvadt zselatint és az egészet beleforgatjuk a túrós alapba.

És akkor mehet bele a kockázott barack.

A piskótát 4 lapba vágjuk, majd a tortakarimát köré helyezve betöltjük a tortát. Gyönyörû magas tortát kapunk.

Hûtõbe tesszük megdermedni.

A bagoly készítése:

A váza gabonamasszából van.

Anno a lányom 3. szülinapjára ilyenbõl készült a kedves kis barátjának a mása a tortájára: a Big Nose macó, alias ?Büdi?. :)

Big Nose maci tortaA lányom 3. születésnapi tortája.

Ez azért is elõnyösebb, mert könnyû lesz és nem fog a méretétõl és a súlyától benyomódni a tortába, ha ráhelyezzük.

Ezen kívül ehetõ is.

A gabonamassza arányai egy ekkora bagolyhoz:kb. 3 ek vaj vagy margarin

kb. 140 gr pillecukor

80 gr (1 csomag) puffasztott rizs (vagy gabonapehely)

A vajat megolvasztjuk egy edényben ? én serpenyõben -, majd beleszórjuk a pillecukrot.

Ha fakanállal kevergetjük vajazzuk be.

Akármivel is érünk a pillecukorhoz legyen vajas, akkor nem tapad rá (annyira).

Miután megolvadt a pillecukor, beletesszük a gabonapelyhet vagy a rizst, és jól összeforgatjuk.

Elõvesszünk egy valamilyen zsiradékkal kikent jénait, amibe majd belesimítjuk a masszát.

Beleöntjük a masszát és sütõpapírral lefedjük, elsimítjuk a tetejét és rajta is hagyjuk.

Vagy hagyjuk kihûlni, vagy ahogy kéz meleg lesz, formálhatjuk kedvünkre, míg meg nem dermed.

A bagoly váza ilyen:

GabonamasszaA bagoly gabonamassza váza.

Hagytam, had szilárduljon vissza a pillecukor.

Ezután kevertem egy kevés margarint porcukorral és körbe kentem az egészet.

Innentõl kezdve, mintha tortát burkolnánk.

Befedjük az alapszínnel és kezdjük felöltöztetni.

Elõször a szemeit készítjük el, majd a csõrét, a mellkasát borító darabot és a füleit.

IMG_8473

A lábait külön formáztam meg.

A szárnyakat egyesével. Egy golyócskát formáltam, kilapítottam, háromszögre nyomkodtam és felragasztottam ételragasztóval a testre. Ahogy haladtam felfelé egyre kisebbek lettek.

IMG_8475

A tortát kékre burkoltam. Szimbolizálva az eget.

Apropó: azt tudni kell, hogy ilyen tejes, tejszínes, pudingos krémekkel nem igazán jó körbe kenni a tortát, mert sajnos többször is tapasztaltam, hogy belülrõl elkezdi oldani a burkolót és ilyen cukorszirupos szlötyi kezd el kibugyogni a torta aljából.

Tehát keverjünk ki némi vajat porcukorral, azzal kenjük körbe burkolás elõtt. Nem mellékesen ezt gyönyörûen el tudjuk simítani, szép egyenes felületet kapva, így szebben is tudjuk majd burkolni.

Tehát a kék fondánt épp csak elkezdtem kinyújtani tettem rá pár pici tépésnyi fehéret és úgy nyújtottam tovább. Mire elértem a kívánt vékonyságot, addigra szépen elmosódtak a fehérek, mind-mind gyönyörû felhõt formálva. És a slussz poén, akaratomon kívül elértem, hogy az összes felhõ a torta oldalán legyen. :)

Bagoly tortaOtt az egyik felhõcske. :)

Ezután jön a faág. Úgy oldottam meg, hogy a faág fut körbe szegényként a torta körül, és felfut a torta tetejére is. Az egyik végén ül a bagoly.

Leveleket szúrtam ki zöld unidecbõl, kissé némelyiket meghajlítva hagytam száradni.

A virágok fantázia virágok némi sárga porfestékkel festve.

Szóval a baglyot felültetjük az ágra és ezek után jönnek a levelek.

IMG_8479

A kis cukker csak úgy sas-ol. :D

IMG_8483

Imádtam ezt a tortát!

A visszajelzésbõl pedig nyugodtan állíthatom (saját tapasztalat alapján is), ez a krém mennyei finom! :) És jól bírta a burkolást is, illetve a díszek súlyát. :)

IMG_8484

Ha tetszik, amit látsz, kövess minket a Facebookon is! még tart a játék is! :)


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/02/24...

sponsored links

Keres?s