Bagel
sponsored links
Tudom, tudom nem ezt a receptet Ăgértem, de egyszerĂ»en a csaj annyira édesen készĂtette, hogy ezzel nem bĂrok vĂĄrni. Az egész bagel sztori ott indult még két éve, hogy sok oldalon olvastam, hallottam rĂłla, a vĂzben fĂ”zésrĂ”l meg mi egymĂĄs... gondoltam ez nekem tĂșl bonyolult, vagy valahogy annak tĂ»nt, macera az egész, sose gondoltam ezt végig igazĂĄn. MĂșlt pénteken azonban ettem egy annyira finom fĂŒstölt lazacos bagel szendvicset, hogy eldöntöttem tovĂĄbb nem vĂĄrhatok, sikerĂŒl, nem sikerĂŒl, meglĂĄtjuk, egy prĂłbĂĄt megér. Jelentem sikerĂŒlt, olyannyira, hogy mĂĄsnap ismételtĂŒnk :) A Csaj mindkét esetben igen szorgosan segĂtett, profi, azt hiszem elfogultsĂĄg nélkĂŒl ĂĄllĂthatom.
Több bagel receptet is megnéztem, de ismét Bo Friberg könyvéhez nyĂșltam, nem bĂĄntam meg. Tud ez a pasi valamit, eddig minden, amit tĂ”le készĂtettem szuper jĂł lett, fĂ”leg a kenyérfélék. Kekszben talĂĄn kevésbé jĂł, mint kelesztett tésztĂĄkban, de ez utĂłbbiban nĂĄlam verhetetlen. A bagel készĂtés lényegét az adja, hogy sĂŒtés elĂ”tt forrĂł vĂzben kell 1-2 percig "fĂ”zni", ettĂ”l lesz a tészta olyan masszĂv, olyan tömör, a felĂŒlete pedig szép fényes.
A bagel eredetét tekintve zsidĂł reggeli, amit sajtkrémmel és fĂŒstölt lazaccal tĂĄlaltak. MĂĄra szĂĄmos felhasznĂĄlĂĄsi mĂłdja van, én példĂĄul imĂĄdom összenyomĂłs melegszendvicsként megsĂŒtve.
HozzĂĄvalĂłk 8 darabhoz:
- 500 gr liszt
- 12 g friss élesztĂ” (4 gr szĂĄrĂtott)
- 250 ml meleg vĂz
- 1 evĂ”kanĂĄl méz ...