Baconbe tekert fûszervajas sertésszûz balzsamecetes eperrel

2014-04-09

sponsored links


Ez a húsrolád, a fûszervajnak köszönhetõne, egyszerûen fantasztikus. A bazsalikommal, balzsamecettel ízesített epres ragu pedig épp tökéletes mellé. Így ahogy van, mesés ez az étel :)

Hozzávalók:

  • 1 szép darab sertésszûz (hosszúhús), kb 40-50 dkg
  • 200 g baconszalonna
  • 200 g vaj
  • 2 evõkanál apróra vágott snidling (metélõhagyma)
  • 2 evõkanál apróra vágott petrezselyemzöld
  • só, õrölt bors
Az eper raguhoz:
  • 40 dkg eper
  • 2 evõkanál nádcukor (fehér cukrot is használhatunk, de a nádcukornak finomabb az íze)
  • egy marék bazsalikomlevél
  • néhány csepp balzsamecet

    Elkészítése:

    • A puha vajat egy tálban kikavarjuk sóva, borssal, meg a fûszerekkel. Háztartási fóliára kanalazzuk (kb akkora legyen, mint a hús hossza), henger alakúra formázzuk, becsomagoljuk, a két végén a fóliát alaposan megcsavarjuk. A vajrudat hûtõszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen (kb fél óra). 
    • A húst megmossuk, és hosszában bevágjuk, de csak annyira, hogy kissé szét tudjuk nyitni. Fóliával letakarjuk, és téglalap alakúra kiklopfoljuk (nem kell túl vékony legyen). Megborsozzuk, és néhány percig állni hagyjuk, ezalatt pedig az epret megmossuk, megpucoljuk, és negyedekbe felvágjuk. Megsózzuk a húst. 
    • A megdermedt fûszervajat a fóliából kicsomagoljuk, és a hús egyik szélére fektetjük, hosszában. Felcsavarjuk jó szorosan, a hústekercset pedig baconszalonnával betekerjük. A végeket fogvájóval összetûzzük, és alufóliba csomagoljuk. 200 fokos sütõben, kb 5 perc alatt megpároljuk, majd a fóliát levesszük, és további 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük. 
    • Ezután  egy tálra kiszedjük, és pihenni hagyjuk. 
    • Egy serpenyõben az epret párolni kezdjük, hozzáadjuk a cukrot is, és 2-3 percig kavargatva sütjük ? ezalatt a cukor kissé karamellizálódik. Levesszük a tûzrõl, csipet sót, õrölt borsot, és egy nagyon kevés balzsamecetet adunk hozzá, összekavarjuk. 
    • Tálaláskor megszórjuk friss bazsalikommal, és a szeletekre vágott hús mellé kínáljuk. Rizsköret illik mellé.
    Tipp: A húsból kisült ízbomba zsiradékot, ami a tepsiben visszamaradt, locsoljuk a felszeletelt húsra tálaláskor.

    Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2014/04/baconb...

    sponsored links

    Keres?s