Baconbe tekert aszalt szilvával töltött sertéskaraj
sponsored links
Általában ez a fogás minden karácsonykor valamelyik napon az asztalra kerül. Évekkel ezelõtt az egyik kedves ismerõsöm ezzel látott bennünket vendégül. Akkor nagyon "beleszerettem", mert gyorsan elõ lehet készíteni, hidegen-melegen egyaránt fogyasztható. A nagyobbik fiam kedvéért aszalt szilva helyett uborka kerül bele, így is érdemes kipróbálni, ha nem szereti valaki a gyümölcs és hús párosítást.
Hozzávalók:
10 szelet sertés rövidkaraj
kb. 2 dl vörösbor
20 dkg magozott aszalt szilva
20 dkg szeletelt bacon
1 ek. napraforgó olaj
só ízlés szerint
õrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
A karajszeleteket kicsit kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, borsozzuk.
A zacskó aszalt szilvát felöntjük annyi vörösborral, hogy ellepje és felforraljuk, fõzzük pár percig, és hagyjuk a lében kihûlni.
Következik a tekerés. A karajszeletekre 3-4 szem aszalt szilvát teszünk, feltekerjük, és bacon szalonnával is áttekerjük. Nem kell megtûzni!
Pici olajat csurgatunk a sütõedény aljára, belepakoljuk a tekercseket, pici vizet öntünk alá, és alufóliával befedve jól megpuhítjuk 170 C fokra elõmelegített sütõben. Kb. 1-1,5 óra sütés után az alufóliát levesszük, feltekerjük a sütõt 200 C-ra és pár percig pirítjuk a szalonna miatt, de vigyázva, mert kiszáradhat.
Burgonyapürével tálaljuk.