Babpástétom aszalt paradicsommal
sponsored links
Hozzávalók
40 dkg fehér bab
1 csokor fûszernövény:
kakukkfû, babérlevél, zeller zöld, petrezselyemzöld, zsályalevél
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
5-6 db aszalt paradicsom
1-1,5 dl olívaolaj
1 nagy csokor petrezselyemzöld
só
frissen õrölt bors
A babot fõzés elõtt éjszakára beáztatjuk. Másnap leszûrjük és a fûszernövény csokorral, a hagymával, a 2 gerezd fokhagymával feltesszük fõni. Közben sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig fõzzük, amíg a bab meg nem puhul. A fõzõvízben hagyjuk hûlni 30 percig, majd leszûrjük. Az aszalt paradicsomot, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A babot villával, vagy burgonyatörõvel megtörjük, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és annyi olívaolajat, hogy krémes állagú legyen. Alaposan elkeverjük, és hûtõbe tesszük. Pirítós kenyérrel, salátával kínáljuk.
Tipp: a babpástétomot konyhai késes aprítóval is készíthetjük. Ekkor is elõször az aszalt paradicsomot és a petrezselyemzöldet aprítjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot.
A recept a Kifõztük 2013. évi szeptemberi számában is megjelent.