Babkrémmel töltött gõzgombóc, paprikás sajtmártással

2012-10-13

sponsored links



A fejtett babból készült ételek ilyenkor, a hideg idõ beálltával, nagyon népszerûek itthon. Egy finom bableves füstölt csülökkel és csipetkével, babgulyás, vagy egy tartalmas sólet, chilis bab, babsaláta, babkrém, vagy pástétom, ezek mind nagyon táplálóak és egészségesek.
A bab kitûnõ fehérjeforrás, ezért a vegetáriánus konyha is nagyon kedveli. De azt tudni kell róla, mivel az állati eredetû fehérjékkel ellentétben a hüvelyesek (a szójabab kivételével) nem tartalmazzák megfelelõ mennyiségben és összetételben az egészséges szervezet mûködéséhez szükséges esszenciális aminosavakat, ezért más növényi eredetû táplálékkal, fõként teljes kiõrlésû gabonákkal együtt érdemes fogyasztani. Ezt persze a vegetáriánusoknak fontos szem elõtt tartani. Emellett, rosttartalma is kiemelkedõ és persze vitamintartalma is. Jó forrása a B-1, B-2, B-6, C, és E, biotin( H vitamin) vitaminoknak, vasnak, folsavnak, foszfornak, de kálium, magnézium, béta karotin, kén, cink, és kalcium is található benne. Az emberi szervezetre gyakorolt jó hatásairól itt olvashatunk bõvebben.
A szárazbabot fõzés elõtt legalább 6-8 órán át áztassuk, majd körülbelül 40 perc alatt fõzzük puhára. Így csökkenthetjük a benne található emészthetetlen szénhidrátok mennyiségét, így megelõzve a puffadást. Fûszerei a babér, kömény, rozmaring, gyömbér, édeskömény, zsálya, borsfû és a kakukkfû. Nálunk elengedhetetlen hozzá valamilyen füstölt hús, vagy füstölt szalonna.

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg simaliszt
10 dkg finom õrlésû tönkölyliszt ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Szilvsgombc/~...

sponsored links

Keres?s