Babka: eszik e vagy isszák?

2013-09-23

sponsored links

babka

Az a két tény biztosan állítható  babkáról, hogy eszik, és hogy Európából származik. Aztán innentõl kezdve sok a bizonytalanság, például, hogy sima kelt tészta e, vagy inkább töltött, hogy van e a tetején morzsa vagy nem?

Három forrást is találtam, az egyik szerint lengyel eredetû, csavart kelt tészta, ami eredetileg töltelék nélküli volt, de valamely uralkodó panaszát enyhítették a gyümölcsös töltelékkel, hogy ne porozzék, szegény szája. Aztán van aki simán Keleteuróapának tudja be tradicionális keresztény ünnepek kötelezõ kellékeként, és végül a zsidó konyha meghatározó darabja, amit szintén Európából származtatnak, de az emigráló családok sajátja, ami meghódította Amerikát, és errõl viszont garantáltan nem hiányozhat az édes morzsa. Na akkor most milyen is és honnan is van ez a babka nevû zseniális kalácsféle? Aki tud többet, vagy mást nyugodtan megoszthatja velünk.

Én bevallom nem tartottam szükségesnek a morzsát a tetején, ezért le is hagytam, és panaszom sem lehet, kellõen édes, és finom volt így is a kész babka. Fantasztikus a töltelék, amivel akár 3 napig is friss, és élvezhetõ marad, mivel nem szárad ki, de ezt saját tapasztalatbók megerõsíteni nem tudom, mert nem maradt csak másnapra egy kicsi, és az pontosan olyan jó volt, mint elõzõ nap. Fantasztikus az egész, a tészta, a töltelék, és küllem nem utolsó sorban. Tiszta szívbõl ajánlom az elkészítését.

Hozzávalók tésztához: ...


Folytats a blogon ... kajapiazongora.blog.hu/2013/09/23/bab...

sponsored links

Keres?s